Освячення Катедрального Собору Преображення Христового Української Греко-Католицької Церкви

23.08.2012
Освячення Катедрального Собору Преображення Христового Української Греко-Католицької Церкви

19 серпня 2012 року Коломия отримала неабиякий подарунок - відкрився найбільший в західних областях України Катедральний Собор Преображення Христового Української Греко-Католицької Церкви. Освятив собор Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук).Чин освячення собору спільно з Архієреєм здійснили митрополити і владики УГКЦ, папський нунцій в Україні Архієпископ Томас Едвард Галіксон, десятки священиків. Патріархові співслужили єпископи УГКЦ в Україні, а також Владика Іриней Білик з Риму. В урочистостях взяв участь Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Едвард Томас Галіксон, єпископи Римо-Католицької Церкви в Україні, велика кількість духовеснтва Коломийсько-Чернівецької єпархії та священики з інших єпархій. Також був присутній єпископ Коломийсько-Косівський УПЦ КП Іоанн (Бойчук).

У церемонії освячення взяли участь голова обласної державної адміністрації Михайло Васильович Вишиванюк, голова обласної ради Олександр Максимович Сич, голова районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич, міський голова Ігор Богданович Слюзар, народні депутати, представники обласної, районної та міської влади, почесні гості та декілька тисяч вірян.

Божественна Літургія розпочалась з Чину освячення храму й престолу, в який були вкладені мощі блаженного священномученика Миколая Чарнецького, вихідця з теренів Коломийсько-Чернівецької єпархії.

По завершенні Літургії, з нагоди освячення головної святині, апостольський нунцій в Україні Архієпископ Едвард Томас Галіксон, зачитав привітання до вірних Коломийсько-Чернівецької єпархії від Святішого Отця Бенедикта XVI.

Правлячий Архієрей Владика Миколай (Сімкайло) подякував всім людям доброї волі, хто складав і продовжує складати свої матеріальні та молитовні жертви на розбудову Катедрального Собору Преображення Христового й прихрамового комплексу.

Від Патріарха Київського Філарета привітання зачитав єпископ Іоанн (Бойчук).

Патріарх Святослав також поблагословив наріжний камінь та заклав пам’ятну капсулу на місці будівництва дзвіниці й освятив святкові кошики з плодами.

Будівництво собору розпочате ще 1998 року за ініціативи першого Єпископа - ординарія Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Кир Павла Василика. Архітектори храму - уродженці Коломиї Віктор і Наталя Мицай. Храм розписували львівські художники-іконописці. Собор збудований в центрі міста на вулиці Театральній і є головним храмом Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.

Поділитися: