Нові соціальні ініціативи Президента України Віктора Федоровича Януковича

04.03.2013

Шановні колеги!

Як я вже казав, підтримка та активізація реального сектору економіки має переслідувати єдину кінцеву мету – покращення умов життя громадян України, підвищення стандартів життя.

Рік тому на засіданні Уряду я дав старт соціальним ініціативам Президента України. За 12 місяців ми провели велику роботу для підтримки найбільш уразливих верств населення – пенсіонерів, інвалідів, ветеранів.

Цю роботу необхідно продовжувати. За підсумками моєї розмови з країною в прямому телеефірі, мною буде видане доручення, в якому будуть враховані всі питання, які були порушені громадянами під час спілкування.

Крім того, чекаю від Уряду нових пропозицій щодо вирішення інших гострих соціальних питань.

Сьогодні я хочу проголосити Нові соціальні ініціативи, спрямовані у майбутнє – для наших дітей.

Ми робимо стратегічну інвестицію у тих, хто будуватиме і розвиватиме Україну практично до кінця 21 століття.

На перший план ми повинні поставити завдання - створення належних матеріальних умов для тих, хто зараз ростить дитину.

Не секрет, що велика кількість сімей відчувала на собі негативний вплив фінансової скрути.

Більшість українців мають обмежені можливості дати своїм дітям якісну освіту, забезпечити повноцінний фізичний і творчий розвиток.

Торік ми суттєво збільшили державну підтримку для малозабезпечених непрацездатних осіб. На часі це зробити і щодо дітей.

У результаті кожна малозабезпечена сім’я отримає в середньому додаткове зростання доходів до кінця 2013 року - на 619 грн., у 2014 р. – 976 грн. у порівнянні з 2012 роком.

Окрема увага дітям з особливими потребами, виховання і розвиток яких потребує значних зусиль і коштів.

Тому розмір допомоги для догляду за дитиною-інвалідом, яка потребує постійного стороннього догляду, буде збільшено у півтора рази, що дасть кожній сім’ї додатково від 243 до 302 гривень щомісяця залежно від віку дитини.

Вимагаю від Уряду невідкладно усунути несправедливість щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку та піклування, які водночас є інвалідами. Через бюрократичну казуїстику вони недоотримують щомісяця майже 900 гривень.

Досі зберігається таке тривожне явище, як відмова матері від дитини у пологовому будинку. Хоча в більшості випадків держава здатна допомогти матерям, які опинилися у важких життєвих обставинах.

Тому в кожному регіоні мають бути створені центри матері і дитини, де надаватиметься відповідна підтримка. Такий позитивний досвід у нас уже є.

Окремий блок завдань – охоплення особливим піклуванням дітей, які мають проблеми зі здоров’ям.

Сьогодні перед батьками дітей-інвалідів стоїть важкий вибір – звільнятися з роботи заради догляду за ними, чи здавати дитину до інтернату. На жаль, обставини часто штовхають батьків до вимушеного розлучення з дітьми.

Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є створення у всіх регіонах Центрів денного перебування для дітей-інвалідів.

У цих закладах з дітьми будуть працювати не тільки вихователі, але і реабілітологи.

Можливість залишати у спеціалізованому закладі дитину-інваліда на час, поки батьки на роботі, дозволить зменшити кількість кинутих напризволяще дітей, забезпечить їх виховання в сім’ї.

Особливого значення набуває раннє виявлення вроджених вад і затримок розвитку дитини і вчасна медико-соціальна допомога.

Вдалу ініціативу щодо розв’язання цієї проблеми започаткувала Харківська область. Там при дитячій поліклініці створили патронатну службу з медичного і психологічного супроводу матері з дитиною, починаючи з пологового будинку. Вважаю, що цей приклад слід поширювати.

Має бути розв’язана проблема дітей з вадами зору, які досі навчаються за підручниками зі шрифтом Брайля, надрукованими ще за радянських часів.

Отже, щодо таких дітей закладене системне відставання у знаннях у чверть століття. Уряд має зняти цю проблему найближчим часом.

Оперативно і стовідсотково мають вирішуватись питання забезпечення дітей з особливими потребами життєво необхідними засобами реабілітації – протезними, ортопедичними виробами, засобами спілкування та обміну інформацією. Вони не повинні опинятися на узбіччі повноцінного життя.

Окремо виділю блок питань, що стосуються всебічного розвитку кожної дитини.

Цей процес має починатися з дошкільного віку. Головний його елемент – дитячі садки. Нині кожна четверта дитина позбавлена можливості навчатись у них.

Протягом двох років Уряд має забезпечити створення не менше 100 тисяч нових місць у дитячих дошкільних закладах.

Не зможете зробити це державними і комунальними ресурсами – максимально сприяйте розвитку мережі приватних дитсадків та забезпеченню доступності їх послуг для широких верств сімей з дітьми.

У сучасних умовах особливого значення набуває підтримка обдарованих дітей. Нагадаю, що цей рік проголошено Роком дитячої творчості.

Я постійно чую про те, що через недофінансування закриваються гуртки, секції, центри творчості дітей.

Тому доручаю забезпечити державну підтримку закладів дошкільної освіти для того, щоб кожна дитина могла розвиватися творчо, ходити в гуртки, секції, а не тинятися без діла на вулиці.

Ми започаткуємо для найталановитіших дітей програму “Інтелектуальне майбутнє України”, надамо їм додаткові умови і можливості для реалізації своїх талантів.

Важливою ініціативою буде організація на постійній основі обласних та республіканських літніх шкіл для обдарованих учнів із залученням до їх роботи провідних фахівців та вчених.

Суттєвим елементом гармонійного виховання дитини є фізична культура і спорт.

Незадовільне здоров’я школярів – надзвичайно актуальна проблема, яка стосується близько двох третин підлітків. Профілактика захворювань, у тому числі через заняття спортом відіграє важливу роль.

Тому першочерговими завданнями місцевої влади визначаю наведення ладу зі шкільними спортивними майданчиками, більшість з яких перебуває у занедбаному стані.

Таким чином, нам необхідно протягом двох років модернізувати майданчики понад 28 тис. шкіл та садочків.

Спорт – це найкращий спосіб популяризації здорового способу життя.

Україна у 2015 році проводитиме фінальний турнір Чемпіонату Європи з баскетболу.

Маємо чудову можливість зацікавити цим видом спорту ще більшу кількість дітей, дати їм альтернативу сумнівним вуличним розвагам.

Для цього пропоную провести у 2014–2015 роках Національний турнір шкільних баскетбольних команд “Євро – 2015”.

Не можу не сказати про ще один важливий аспект. Дорослим людям, особливо чиновникам, здається, що вони й самі чудово орієнтуються у дитячих проблемах, знають що і як робити. Насправді, це не завжди так.

Через відсутність нині зв’язку скривджених дітей зі спеціалістами, які можуть вислухати, дати пораду, залучити необхідних фахівців для невідкладної допомоги як словом, так і справою, в країні постійно трапляються трагічні випадки: безкарне знущання однолітків, жорстоке поводження батьків з дітьми, що подекуди спричиняють суїцид.

Ми не повинні допустити, щоб жодна обездолена чи скривджена дитина залишалася наодинці зі своїми проблемами. У випадку виникнення проблем кожна дитина має відчути турботу держави.

Тому доручаю Уряду створити всеукраїнську “гарячу телефонну лінію” з питань захисту сімей з дітьми, яка буде оперативно приймати та організовувати термінове реагування органів державної влади та установ на порушення прав дітей, випадки насилля над дітьми.

Поділитися: