На виконання соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича організовано та проведено семінар із керівниками, засновниками та співвласниками новостворених та діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів

30.10.2013
На виконання соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича організовано та проведено семінар із керівниками, засновниками та співвласниками новостворених та діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів

30 жовтня в Коломийському міськрайонному центрі зайнятості на виконання соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича організовано та проведено семінар із керівниками, засновниками та співвласниками новостворених та діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. В заході взяв участь начальник управління агропромислового розвитку Коломийської районної державної адміністрації Петро Гайдейчук.

Захід відкрив директор Коломийського міськрайонного центру зайнятості Мирослав Мацьків. Він охарактеризував стан ринку праці міста та району, тенденції його розвитку, поінформував про нові методи роботи служби зайнятості, результати впровадження новацій закону України «Про зайнятість населення». Сказав, що відродження українського села і селянства є одним із найважливіших завдань нашої незалежної держави, а саме створення сільськогосподарських кооперативів та створення нових робочих місць на селі.

Начальник управління агропромислового розвитку Коломийської РДА Гайдечук Петро Петрович надав інформацію учасникам семінару про те, що державна політика спрямована на стимулювання розвитку сільського господарства, підтримання стабільної законодавчої та нормативно-правової бази з метою забезпечення умов розвитку підприємництва в сільському господарстві, забезпечення суб’єктам господарювання захисту прав власності на землю , майно та результати своєї праці.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями Марія Кіф’як надала інформацію щодо фінансової підтримки сільського господарства, зокрема залучення безробітних в діяльність кооперативу шляхом отримання одноразової виплати допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю, надання компенсації єдиного соціального внеску роботодавцям, які створюють нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності та які працевлаштовують осіб, що мають додаткові гарантії в працевлаштуванні та підпадають під категорії, що є соціально незахищеними.

Про професійне навчання для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці, стажування безробітних на підприємствах розповіла начальник відділу активної підтримки безробітних Олександра Бакай. Окремо вона зупинилася на питанні видачі ваучерів та роз’яснила присутнім, що отримати ваучер для підтримки конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації чи підвищення кваліфікації мають право особи старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років і які не досягли пенсійного віку. Цей ваучер може бути використаний для оплати навчання з перепідготовки за професіями та спеціальностями за пріоритетними видами економічної діяльності. Його може отримати будь-хто, незалежно від того, чи зареєстрований він у центрі зайнятості як безробітний, чи ні. Оплата здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Професію чи спеціальність людина обирає сама із затвердженого переліку.

За результатами заходу визначені певні орієнтири та шляхи подальшої співпраці для забезпечення ефективної зайнятості громадян села.

Поділитися: