На контролі легалізація зайнятості

04.02.2013

01 лютого 2013 року Коломийським міськрайонним центром зайнятості проведено семінар для роботодавців міста та району на тему “Легалізація зайнятості та заробітної плати працівників. Зміни в законодавстві про зайнятість населення ” за участю держаного інспектора праці територіальної інспекції праці в Івано-Франківській області О.В.Шестерняка.

Захід відкрив директор міськрайонного центру зайнятості Мирослав Мацьків, який зазначив, що роботодавець - це головний суб’єкт на ринку праці. Підвів підсумки співпраці з роботодавцями за 2012 рік, окреслив спільну співпрацю на 2013 рік.

Державний інспектор праці Шестерняк О.В. ознайомив роботодавців із законодавством про працю в частині прийому на роботу, та звільнення працівників. Заробітна плата в «конвертах» не тільки порушує права найманого робітника, але й приносить збиток державі, шкодить її соціальній та фінансовій стабільності. Заробітну плату в «конвертах» без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. До того ж, вона позбавляє людину соціальної захищеності: людей старшого віку - достойних пенсій, хворих – оплати лікарняних листків, а безробітних – грошової допомоги по безробіттю. Звернув увагу на оплату праці в нічний час, оплату праці працівників які працюють в гірській місцевості, а також працевлаштування працівників на повну зайнятість.

Коротко роботодавців було ознайомлено із порядком реєстрації трудових договорів. Роз’яснено, як саме відбувається реєстрація трудових договорів, в якій формі трудові договори, у скількох примірниках та у який строк повинні подаватися на реєстрацію до центру зайнятості, також які документи повинні пред’явити сторони при реєстрації трудових договорів.

Спеціалісти відділу взаємодії з роботодавцями поінформували про послуги, які надає служба зайнятості відповідно до нового Закону. Зокрема, більш детально зупинилися на можливостях стажування під час навчання, державній підтримці молодих працівників, які виявлять бажання працювати у сільській місцевості, фінансових стимулах для роботодавців, організації громадських робіт, поданні звітності.

На завершення семінару роботодавці отримали кваліфіковані відповіді на свої запитання та погодилися з необхідністю удосконалення механізмів державного регулювання у сфері зайнятості населення.

Поділитися: