На Коломийщині вшанували пам’ять воїнів - інтернаціоналістів

27.02.2014
На Коломийщині вшанували пам’ять воїнів - інтернаціоналістів

15 лютого 2014 року на Меморіальному комплексі загиблим краянам в Афганістані проведено мітинг - панахиду з нагоди відзначення 25-ої річниці виводу військ з Афганістану.

Участь у мітингу - панахиді взяли голова Коломийської районної державної адміністрації М.М. Негрич, Коломийський міський голова І.Б. Слюзар, заступник голови Коломийської районної ради М.В. Угорський, Владика Василій Коломийсько-Чернівецької Єпархії Української Греко-Католицької Церкви, Владика Юліан Коломийсько-Косівської Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, о.Микола Сметанюк Української Православної Церкви, ветерани війни в Афганістані, рідні загиблих та громада Коломийщини.

Священнослужителі провели панахиду за загиблими воїнами – інтернаціоналістами та за здоровя ветеранів, які ще працюють на благо рідного краю.

Голова Коломийської міськрайонної організації «Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)» Йосип Тодорів виступив з вступною промовою, розповів про події 1989 року та запросив очільників району та міста покласти вінки до пам’ятника загиблим воїнам в Афганістані.

Голова районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич у своєму слові відзначив, що ветерани – інтернаціоналісти і сьогодні наполегливо працюють та наголосив на тому, що ми повинні пам’ятати тих, хто воював на теренах інших держав:

«З метою реалізації в районі завдань Президента України щодо забезпечення соціального захисту учасників бойових дій на території інших держав, інвалідів війни, сімей загиблих та померлих учасників бойових дій 2014 рік вважається - роком учасників бойових дій на території інших держав.

Щорічно 15 лютого наша країна вшановує учасників бойових дій на території інших держав. Час, як відомо, добрий лікар. Він стирає яскравість спогадів, біль втрат, змінює оцінку подій, які стають дедалі віддаленішими від нас. Але пам’ять про минуле нагадує: «Хто забуває минуле – не вартий сьогодення!». 25 років минуло відтоді, як Ви покинули територію Афганістану, але мужність і благородство не знає термінів давності. Пам’ять про трагічні події тих років назавжди залишиться в наших серцях. Ця страшна війна забрала життя більше трьох тисяч українських хлопців. Їх подвиг – приклад справжньої самовідданості, патріотизму, чесності, високого морального духу.

Сьогодні ми вшановуватимемо мужніх ветеранів Афганістану, схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув, виконуючи інтернаціональний обов’язок і співчуваємо сім’ям, які не дочекались своїх близьких. У трагічній війні взяло участь 160 370 українців. 14 воїнів-інтернаціоналістів з Коломийського району загинуло на теренах Афганістану, вже після війни померло - 47.

У Коломийській міськрайонній Спілці, яка є найчисельніша організація в області, а на теренах України і СНД визнана однією з кращих, налічується понад 400 членів.

Дякую усім воїнам-інтернаціоналістам, які достойно виконували свій військовий обов’язок перед державою, будучи за тисячу кілометрів від рідної землі. Їх героїзм ми пам’ятаємо і шануємо по сьогодні. Нам важливий Ваш приклад, Ви – взірець для прийдешніх поколінь українців».

Указом Президента України № 72/2014 за значний особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав нагороджено орденом «За заслуги» ІІ ступеня Будько Олександр Семенович - член правління Коломийської міськрайонної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Поділитися: