На Коломийщині відзначили 200-ліття від Дня народження Т.Г.Шевченка

12.03.2014
На Коломийщині відзначили 200-ліття від Дня народження Т.Г.Шевченка

І виріс я на чужині,

І сивію в чужому краї:

Та одинокому мені

Здається кращого немає

Нічого в Бога, як Дніпро

Та наша славная країна…

Два століття з великим трепетом ми вшановуємо Великого Кобзаря.

Ювілей великого Кобзаря відзначається не тільки в нашій державі, а й за її межами.

Немає жодної людини, яка б залишалась осторонь від ювілею Кобзаря, адже кожен справжній українець розуміє: немає України без Шевченка і Шевченка – без України. Поет став символом нашої держави, взірцем непохитності, вірності та любові до Батьківщини.

7 березня 2014 року в МПК «Народний дім» відбулася ювілейна академія присвячена 200 літтю від Дня народження Т. Г. Шевченка «Навіки з нами наш Тарас». На свято завітали представники влади району, міста та духовенство.

9 березня на площі Шеченка провели міжнародний флешмоб “Весь світ читає Шевченка”, у якому молодь декламувала вірші Кобзаря, здійснивши покладання квітів до пам’ятника українського пророка.

Впродовж Шевченківських днів у всіх селах та селищах Коломийського району відбулися урочистості з нагоди 200-ліття від Дня народження Т. Г. Шевченка.

Тарас Шевченко для нас Пророк і дороговказ у майбутнє. Він проголосив буття українського народу. Він має незаперечний вплив на всі покоління українців і організовує народну свідомість в одне ціле. Віримо: з Великим Кобзарем у серці і його ідеєю соборності ми відбудуємось як велика і самобутня нація.

Тарас Григорович Шевченко прожив усього 47 років, 24 з яких був кріпаком, 10 – провів у засланні та лише 13 – на волі… Сувора доля не зуміла перетворити золото його душі на іржу, а його любов до людей – на ненависть і погорду.

Пам’ятники національному Генію встановлені в усіх обласних центрах України, багатьох містах, селах, селищах нашої держави, а також у численних столицях і містах за кордоном. Загалом у світі понад 1100 пам’ятників поету. Це найбільша кількість монументів, встановлених одній людині.

Тарас Шевченко ніколи не бував на Коломийщині, але його ім’я в нашому краю увічнене сімнадцятьма пам’ятниками (три в м. Коломия, 14 в Коломийському районі), які відкривали при великому зібранні громади, біля яких щороку у дні народження, смерті та перепоховання збираються жителі сіл і селищ, щоб почути невмируще пророче слово. Слово Великого Тараса з нами. Здійснюючи його заповіти, ми дедалі більше уваги виявляємо до свого національного мистецтва і фольклору, до своєрідності національної культури, до історичної спадщини.

Мине час, та як писав поет, «і забудеться срамотня давняя година, і оживе добра слава, слава України». Саме тому творче надбання та життєвий шлях Кобзаря є взірцем для кожного українця.

Ми віримо в пророчі слова Кобзаря і засвідчуємо йому свою любов.

Поділитися: