На Коломийщині відновлено історичну пам’ять

01.08.2013
На Коломийщині відновлено історичну пам’ять

31 липня 2013 року у місті Коломиї відбулася знакова подія. О 17.00 на фасаді костелу св. Ігнатія Лойоли Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви відкрито та освячено горельєф визначного теолога Пьотра Скарґи (1536–1612).

Меморіальна таблиця з горельєфом відкрита на фасаді костелу 20 жовтня 1912 р. з нагоди 300-річчя його смерті, однак в радянський час горельєф безслідно зник. Уже в наш час скульптором Валерієм Дідораком горельєф заново виготовлено.

Ініціатором відновлення горельєфу виступив знаний краєзнавець Василь Нагірний. Така ініціатива була з натхненням підтримана настоятелем костелу ксьондзом Петром та римсько-католицькою громадою на кошти якої виготовлено горельєф. Низка українських громадських діячів – Мирослав Ясінський, Василь Андрушко, Роман Кочержук, Мирослав Петрук, Сергій Проскурняк та Михайло Петрів спричинилися до проекту та відкриття горельєфу, що засвідчує атмосферу толерантності та сучасної європейськості у міжконфесійних відносинах, яка має служити добрим прикладом для польських та українських державних діячів заради збереження історичної пам’яті та побудови моделі співіснування поляків та українців у сучасному глобальному світі на засадах добросусідства та терпимості до минулого сучасного та майбутнього наших держав.

Принагідно зазначимо, що з нагоди відкриття горельєфу Пьотра Скарги культурологічним проектом «Наше місто» випущено ювілейну листівку, яка є уже тридцятою в серії листівок «Коломия – наше місто», яка безвідплатно передана для потреб костелу.

Автором дизайну листвки є Юлія Венц а історичної довідки Василь Нагірний.

Поділитися: