На Коломийщині відбувся VII літературно-мистецький фестиваль імені Квітки Цісик

23.09.2014
На Коломийщині відбувся VII літературно-мистецький фестиваль імені Квітки Цісик

20 вересня 2014 року на Коломийщині у селі Ліски на «Циганському горбі» відбувся VII літературно-мистецький фестиваль імені Квітки Цісик.

Заступник голови райдержадміністрації Л.І.Михайлишин привітала присутніх зі святом та відзначила, що фестиваль є справді унікальним серед розмаїття культурно-мистецьких заходів України. Насамперед, він привертає увагу до постаті Квітки Цісик, а також до української пісні, українського слова, до села та до його потреб.

Метою фестивалю є створення культурно-мистецького центру, навколо якого формувалася б сучасна культурна еліта, можливість об`єднання творчої молоді, піднесення культури на вищий щабель у суспільстві, збереження української пісенної традиції, популяризація творчості Квітки Цісик, укріплення та посилення зв’язків з діаспорою, посилення національної свідомості, укріплення духу патріотизму, почуття гордості за свою країну і її вихідців; демонстрація того, що талановита земля Коломийщини подарувала не тільки Україні, а й цілому світу багатьох людей, якими варто пишатися, про яких варто знати.

Довідково: 4 квітня 1953 року в Нью-Йоркському районі Квінсі у сім’ї Іванни і Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України, народилася дівчинка, яку назвали Квіткою. Дівоче прізвище матері було Лев, походила вона з Коломиї.

Незважаючи на те, що Квітка Цісик народилася і прожила все своє життя в Америці, вона записала два україномовні альбоми, яким немає рівних в українській, легкій музиці. В 1990 році обидва диски номінували на «Греммі».

Саме у селі Ліски Коломийського району жила родина Цісиків, дідусь і бабуся легендарної співачки, їхні діти – одна сестра і сім братів, серед яких був і батько Квітки Володимир – відомий віртуоз-скрипаль.

На сьогодні залишилося небагато представників цієї справді легендарної родини. У Польщі проживає двоюрідна сестра Квітки Дарія Висоцька, а у Америці живе двоюрідна сестра Люба Павлик.

Після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на Батьківщині. На превеликий жаль її мрії не здійснилися — 29 березня 1998 Квітка Цісик пішла з життя.

5 вересня 2013 року в с. Ліски на Циганському горбі, в рамках відзначення 60-ти річчя з дня народження видатної американської співачки українського походження Квітки Цісик, відбулась зустріч з родиною Цісиків. Вже вкотре до Лісок завітала двоюрідна сестра Квітки – Дарія Висоцька (Польща). Вдруге відвідали Коломийщину двоюрідна сестра артистки Люба Цісик-Павлик з сином Юрієм, онукою Марією і правнуком Олександром з Нью-Йорку (США).

Поділитися: