На Коломийщині відбувся VI літературно мистецький фестиваль ім. Квітки Цісик

23.09.2013
На Коломийщині відбувся VI літературно мистецький фестиваль ім. Квітки Цісик

На виконання Постанови Верховної ради України від 21 травня 2013 року №286-VII «Про відзначення 60-річчя з дня народження Квітки Цісик» 21 вересня 2013 року на Коломийщині в селі Ліски відбувся VI літературно мистецький фестиваль ім. Квітки Цісик присвячений 60-літтю від Дня народження співачки.

З відкриттям фестивалю гостей свята вітали перший заступник голови районної державної адміністрації Роман Теодорович Панчук, народний депутат України Олександр Сергійович Доній, громадські діячі, депутати різних рівнів.

Перший заступник голови районної державної адміністрації Роман Теодорович Панчук привітав присутніх зі святом та відзначив, що фестиваль є справді унікальним серед розмаїття культурно-мистецьких заходів України. Насамперед, він привертає увагу до постаті Квітки Цісик, а також до української пісні, українського слова, до села та до його потреб.

Метою фестивалю ім. Квітки Цісик є створення культурно-мистецького центру, навколо якого формувалася б сучасна культурна еліта; допомогти талановитим особистостям презентувати себе у суспільстві; збереження української пісенної традиції; популяризація творчості Квітки Цісик; укріплення та посилення зв’язків з діаспорою; посилення національної свідомості, укріплення духу патріотизму, почуття гордості за свою країну і її вихідців.

Довідково: 4 квітня 1953 року в Нью-Йоркському районі Квінсі у сім’ї Іванни і Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України, народилася дівчинка, яку назвали Квіткою. Дівоче прізвище матері було Лев, походила вона з Коломиї.

Незважаючи на те, що Квітка Цісик народилася і прожила все своє життя в Америці, вона записала два україномовні альбоми, яким немає рівних в українській, легкій музиці. В 1990 році обидва диски номінували на «Греммі».

Саме у селі Ліски Коломийського району жила родина Цісиків, дідусь і бабуся легендарної співачки, їхні діти – одна сестра і сім братів, серед яких був і батько Квітки Володимир – відомий віртуоз-скрипаль.

На сьогодні залишилося небагато представників цієї справді легендарної родини. У Польщі проживає двоюрідна сестра Квітки Дарія Висоцька, а у Америці живе двоюрідна сестра Люба Павлик.

Після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на Батьківщині. На превеликий жаль її мрії не здійснилися — 29 березня 1998 Квітка Цісик пішла з життя.

5 вересня 2013 року в с. Ліски на Циганському горбі, в рамках відзначення 60-ти річчя з дня народження видатної американської співачки українського походження Квітки Цісик, відбулась зустріч з родиною Цісиків. Вже вкотре до Лісок завітала двоюрідна сестра Квітки – Дарія Висоцька (Польща). Вдруге відвідали Коломийщину двоюрідна сестра артистки Люба Цісик-Павлик з сином Юрієм, онукою Марією і правнуком Олександром з Нью-Йорку (США).

Поділитися: