На Коломийщині відбувся "круглий стіл" з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

21.01.2014
На Коломийщині відбувся "круглий стіл" з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

16 січня 2013 року відбувся виїзний «круглий стіл» в Коломийській Центральній районній бібліотеці під керівництвом заступника голови Коломийської районної державної адміністрації Любов Михайлишин. Участь у круглому столі взяли працівники апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації, члени організаційного комітету.

Підсумовуючи 2013 рік Л.Михайлишин зазначила, що 17 квітня 2013 року Коломийщину відвідала офіційна делегація з Канівського та Звенигородського районів Черкаської області. Делегація земляків Великого Кобзаря перебувала на Прикарпатті в межах загальноукраїнської акції «Кобзар єднає Україну», присвяченої 200-літтю з дня народження Тараса Шевченка. Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич підписав Угоду про міжрегіональне співробітництво у сферах економіки, сільського господарства, освіти, культури, охорони здоров’я, екології, молодіжного співробітництва, туризму з головою Канівської районної державної адміністрації Олексієм Миколайовичем Гика та головою Звенигородської районної державної адміністрації Миколою Івановичем Чередником.

Управлінням освіти, молоді та спорту райдержадміністрації на виконання Постанови Верховної ради України від 24.10.2013р. №655-VІІ «Про проведення парламентських слухань на тему: «Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)» зроблено наступне: 350 примірників Шевченківського Кобзаря придбано для шкіл району; проведено Шевченківське читання, різноманітні конкурси, екскурсії, виставки, кутки, драматичні постановки творів Т.Г.Шевченка та ін..; проведено шкільний та районний етап ІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка ( понад 650 учнів в І етапі, 315 дітей брало участь в ІІ етапі Конкурсу, учениця 8 класу Отинійської ЗОШ І-ІІІст. Соботник Діана - 3м., в ІІІ етапі Конкурсу); проект «Пам’ятники Т.Г.Шевченку на Коломийщині” українською та іноземними мовами (матеріали зібрані і готуються до друку); проведено ІІ етап ХІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої!», присвячений Шевченківським дням, на тему «Україна, як і великий наш Кобзар, - вічні», у номінації «Література». Роботи переможців надіслані на ІІІ етап (обласний), а саме: Данищук Лідії «Калинове намисто» - Раківчицька ЗОШ І-ІІІ ст., Палій Лідії «Ураїна, як і великий наш Кобзар, - вічні» (Поезії –переспіви за пейзажною лірикою Т.Г.Шевченка) Гвіздецька ЗОШ І-ІІІ ст. ; Феняк Вікторії «Поезії» Нижньовербізька ЗОШ І-ІІІст.,», надруковані поезії в дитячій газеті «Журавлик» 2013р., присвячені Кобзарю; у номінації «Історія та державотворення» роботи переможців надіслані на ІІІ етап (обласний), а саме: Домко Надії, учениці Великокам’янської ЗОШ І-ІІІ ст. «Пам’ятники Тарасу Шевченку за кордоном», учнів Виноградської ЗОШ І-ІІІ ст. «Сторінками історії рідного села»; День поезії (творчість Т.Г.Шевченка) у школах району (грудень 2013 року); усні журнали «На струнах Кобзаревої душі» (грудень 2013 р.) - учителі початкових класів шкіл району; конкурс малюнків «Природа в поезії Т.Г.Шевченка» (18-22.11.2013 р.); літературні вітальні «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття. І голос твій нам душу окриля»; конкурс малюнків, присвячений 200-річчю з дня народження Т.Г.Шевченка у рамках Тижня початкової освіти (грудень 2013 р.).

Також розглянуто план першочергових заходів: рекомендовано провести зустрічі освітян та працівників культури району з Михайлом Миколайовичем Андрусяком - лауреатом Національної премії ім. Т. Шевченка, письменником, громадським діячем, головою громадської ради при Коломийській райдержадміністрації

Планується: вчительська конференція «Вінок немеркнучої слави великому народному співцю» 29.02.2014р.; конкурс читців творів Т.Г.Шевченка (з 17.02-28.02.2014р.); огляд учнівської та вчительської художньої самодіяльності (17.02.2014 – 28.02.2014 р.); зустрічі з лауреатами Шевченківської премії на базі Сопівської ЗОШ І-ІІІ ст. (21.02.2014 р.); олімпіада з образотворчого мистецтва, присвячена 200-річчю з дня народження Т.Г.Шевченка (березень 2014 р.); районний форум лідерів учнівського самоврядування «Свою Україну любіть» (березень 2014 р.); Шевченківські дні в школах району - з 03.03 – 09.2014р.; поїздка в Національний музей Т.Г.Шевченка, малу батьківщину, в Канів на могилу Кобзаря (квітень 2014 р.); районний конкурс з обслуговуючих видів праці, присвячений 200-річчю з дня народження Т.Г.Шевченка (квітень 2014 р.); збірка поетичних творів учнів (до кінця травня 2014 р.); створення сторінки на сайті управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації «У вінок Кобзареві»; рубрика у шкільній сторінці «Ластівка» районної газети «Вільний голос» (протягом року).

На виконання Угоди про міжрегіональне співробітництво між Коломийською районною державною адміністрацією Івано-Франківської області та Канівською районною державною адміністрацією Черкаської області та з метою гідного відзначення у 2014 році 200-річного ювілею видатного сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка, підтримки заходів із вивчення і популяризації спадщини Великого Кобзаря в Україні та за її межами з 30.05.2013 року по 02.06.2013 року перший заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Р.Т.Панчук відвідав Канівський район Черкаської області. Також у жовтні 2013 року за сприяння голови Коломийської райдержадміністрації М.М.Негрича працівники відділу культури райдержадміністрації під керівництвом начальника відділу Л.П.Федор відвідали могилу великого поета, пророка України, творця книги Т.Г.Шевченка, де здійснили покладання квітів.

Поділитися: