На Коломийщині відбулося IV Січове свято

26.09.2013
На Коломийщині відбулося IV Січове свято

26 вересня 2013 року за сприяння Головного управління освіти і науки та управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Коломийської районної державної адміністрації, Коломийської міської ради, Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради та адвоката Михайла Петріва на Коломийщині відбулося IV Січове свято.

Свято розпочалося урочистою ходою середмістям колони учнів шкіл району, міста, коледжів під звуки січових мелодій у виконанні муніципального духового оркестру. Очолили колону прапороносці з Державним Прапором України.

Відкрив свято директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун, який розповів про історію та сучасність проведення січових свят, їх вплив на формування патріотичного світогляду сучасної молоді через призму вивчення історії рідного краю та об’єднавчу місію таких заходів в підготовці молоді до розбудови нашої держави.

Присутніх зі святом вітали заступник голови облдержадміністрації Р.Я.Іваницький, міський голова І.Б.Слюзар, перший заступник голови райдержадміністрації Р.Т.Панчук.

Перший заступник голови райдержадміністрації Р.Т.Панчук у своєму виступі відзначив: «Споглядаючи на це дійство та участь у ньому молоді ніби повертаєшся у вир історії на століття та впевнено дивишся у майбутнє, переконуючись у незнищенності українського духу, патріотичності сучасної молоді та їх готовності і надалі розбудовувати Українську Державу, адже їм випало жити в дуже цікавий період, коли наша держава пробуджується, міцніє і саме молодь, має стати незамінною опорою, тим фундаментом на шляху розквіту й процвітання України. Влада розуміє важливість і необхідність вироблення стратегії розвитку держави – її майбутнього. Основні аспекти стратегії розвитку держави впроваджуються відповідно до реалізації соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича. Найбільший скарб країни – це її люди. Яким виросте молоде покоління, такою буде наша держава. Влада району завжди приділяє значну увагу розвитку молодого покоління» та побажав творчої наснаги, здоров’я, натхнення і нових успіхів у спільній благородній справі - розбудові держави Україна!

Вже в перші роки діяльності “Січей” українське населення демонструвало підтримку в діяльності січей. Одним з проявів живучості січової ідеї стали січові свята.

Січові свята в Україні мають давню і пізнавальну історію та беруть свій початок від початку ХХ ст. Знаменна подія в історії усієї України відбулася 5 травня 1900 року, коли Кирило Трильовський організував у селі Завалля Снятинського повіту українське пожежно-гімнастичне товариство “Січ”.

Січі мали визначальний вплив на підвищення культурно-освітнього галицького та буковинського селянства через організацію читалень для населення. Своєю багатогранною діяльністю “Січі” засвідчили, що вони стали важливим консолідуючим фактором в українському національному русі Галичини й Буковини.

Невдовзі діяльність “Січей” поширилася і на Коломийщину. На фасаді будинку (на перетені вул. Валова та Театральна), в якому жив і працював Кирило Трильовський, 30 вересня 2010року з нагоди святкування 110 річниці заснування “Січі” було відкрито пам’ятну дошку з барельєфом "січового батька". Пам’ятна дошка є дарунком директора Коломийського педагогічного коледжу Валерія Ковтуна та адвоката Михайла Петріва рідному місту.

Перше Січове свято за часів незалежності України відбулося за ініціативи Валерія Ковтуна та адвоката Михайла Петріва 30 вересня 2010 р. в Коломиї під гаслом: «Шануймо минуле заради майбутнього…» Адвокат Кирило Трильовський – "Січовий Батько", у рамках святкування 110 річниці заснування "Січі" та відкриття з цієї нагоди пам’ятної дошки з барельєфом Кирила Трильовського. Січове свято відбулося за участі студентів Коломийського педагогічного коледжу, які під звуки духового оркестру виконали січові вправи, що стало початком відродження у Коломиї січових свят.

Друге Січове свято відбулося 29 вересня 2011 р. в м. Коломия під гаслом: “Молодь вивчає історію рідного краю” та набуло статусу міськрайонного молодіжного свята, яке буде проходити щорічно у вересні місяці.

Третє Січове Свято відбулося 26 вересня 2012р., приурочене 150–річчю написання вірша Ще не вмерла Україна”, 110 – річчю проведення в Коломиї Першого Січового свята та захисту української мови.

Поділитися: