На Коломийщині відбулось святкове літургійне богослужіння та освячення місця будівництва нового храму в Угорницькому Спасо-Преображенському монастирі Української Автокефальної Православної Церкви

30.09.2013
На Коломийщині відбулось святкове  літургійне богослужіння та  освячення місця будівництва нового храму в Угорницькому Спасо-Преображенському монастирі Української Автокефальної Православної Церкви

27 вересня 2013 року в Угорницькому Спасо-Преображенському монастирі Української Автокефальної Православної Церкви відбулась святкове літургійне богослужіння у Свято-Введенському храмі обителі та освячення місця будівництва нового храму. Під час освячення місця будівництва собору закладено під хрест пам’ятну капсулу. Очолив богослужіння Високопреосвященніший Андрій, Митрополит Галицький, керуючий Івано-Франківською єпархією Української Автокефальної Православної Церкви, Священноархимандрит Спасо-Преображенського Угорницького монастиря.

Серед почесних гостей на урочистостях були присутні голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич, Володимир Іванович Кафарський, представники духовенства та прихожани.

Голова Коломийської районної державної адміністрації М.М.Негрич привітав вірних Угорницького Спасо-Преображенського монастиря Української Автокефальної Православної Церкви, закликав усіх небайдужих до активної участі в справі спорудження соборного храму монастиря та відзначив: «Історія українських православних монастирів невід’ємна від історії України. Саме в монастирях формувався інтелект нації, зростали світочі духовного життя України. Не був винятком й Угорницький Спасо-Преображенський монастир, який відіграв визначну роль у збереженні Православ’я на Прикарпатті у XVI-XVIII стт.

З Божою допомогою та з тими, хто всієї душею вболівають за відродження Спасо-Преображенського Угорницького монастиря, впевнено і в подальшому буде просуватися справа будівництва соборного храму обителі. Вже закінчено попередні проектувальні роботи, зараз узгоджуються питання з відповідними технічними службами та продовжується робота з документацією. І сьогодні є знаменно, що в день Воздвиження Хреста Господнього на території монастиря закладають камінь для будівництва нового храму».

Наприкінці XVII ст. Угорницький монастир почав занепадати, а 1812 року припинив своє існування.

Володимир Кафарський та Владика Української Автокефальної Православної Церкви Івано-Франківської єпархії кир Андрій вирішили відродити Угорницький монастир і звернулись до депутатів сільської ради з проханням виділити землю та до небайдужих для його відродження.

До будівництва монастиря долучилось багато людей, як жителів Угорник, так і з інших міст і сіл Прикарпаття. Орденом Андрія Первозданного відзначений внесок у будівництво монастиря Вишиванюка Михайла Васильовича, Кафарського Віталія Волдимировича, Кафарського Олега Володимировича, Негрича Михайла Михайловича, Прусака Мирослава Степановича, Бучка Мирослава Богдановича, Романця Василя Федоровича, Самокіщука Лукяна Івановича, Шкандиюка Василя Васильовича та його сина Василя та ін.

У 2003 році було відроджено Угорницький монастир. З 2005 році обов’язки намісника монастиря виконував протоієрей Юрій Мулярчук. 2 липня 2012 року намісником обителі призначено архимандрита Олексія (Мензатюка).

На території монастиря діють два храми: Спасо-Преображенський (1856 р.), перенесений з с. Тюдів Косівського р-ну в 2003 році, та Введення Пресвятої Богородиці (1853 р.), перенесений з с. Делева Тлумацького р-ну в 2007 році. В обителі знаходиться цілюще джерело «Дзвіньоха», де обладнано купальню. За останні роки відомо багато випадків чудесних зцілень, які відбулися біля цієї монастирської святині. Також в монастирі є каплиці на честь прп. Іова Почаївського та прор. Іллі (біля джерела).

Поділитися: