На Коломийщині відбулася наукова конференція в рамках відзначення 1025- ої річниці хрещення Київської Русі в Коломиї

20.10.2013

18 жовтня 2013 року в місті Коломия в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського відбулася всеукраїнська наукова конференція «Історичні постаті Греко-Католицької Церкви та їх роль у культурно-просвітницькому й національному відродженні».

Ініціатором проведення даної наукової конференції виступила Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ. Посприяли проведенню Івано-Франківська обласна рада, Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Заходи розпочалися з пленарного засідання в великій залі експозиції одягу. Благословив зібрання отець Іван Остафійчук – декан Коломийський, Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.

З доповіддю на тему « Внесок Греко-Католицької Церкви у розбудові та піднесенні національно-культурного життя Гуцульщини та Покуття» виступила Ярослава Ткачук. Андрій Королько – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника висвітлив в своїй доповіді питання : « Греко-Католицьке духовенство Галичини ( XIX – перша половина ХХ ст.): напрям джерелознавства пошуку вивчення проблеми».

Особливо цікавою і актуальною була доповідь Олега Єгершія – кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на тему « Релігійні цінності в умовах постмодерної доби: виклики та застереження».

Після пленарного засідання було відкрито виставку сакрального мистецтва.

Продовжилася робота конференції в тематичних секціях. Загальнооб'єднуючими темами в секціях були: «Роль Греко-Католицької Церкви в українському національному відродженні (ХІХ-ХХ ст.)», «Священицькі родини в громадсько-культурному житті України», « Греко-Католицька Церква в роки воєнних лихоліть ХХ ст. Капеланство як релігійно-церковний феномен», « Греко-Католицьке духовенство в підпіллі та еміграції».

В підсумку було відзначено плідність даної наукової конференції, високий науковий рівень, важливість та актуальність тих питань які досліджуються науковцями з даної проблематики. Тексти доповідей розміщені в друкованих матеріалах конференції.

Поділитися: