На Коломийщині проведено засідання круглого столу “Проблеми зайнятості людей з особливими потребами”

30.11.2013
На Коломийщині проведено засідання круглого столу “Проблеми зайнятості людей з особливими потребами”

29 листопада до Міжнародного дня інвалідів з ініціативи Коломийського міськрайонного центру зайнятості відбулося засідання круглого столу “Проблеми зайнятості людей з особливими потребами”.

Участь у заході взяли представники Коломийської районної державної адміністрації, міської ради, інші партнери і роботодавці району.

На засіданні круглого столу обговорювались сучасний стан, проблеми та шляхи вирішення соціального захисту осіб з обмеженими можливостями в м.Коломиї та Коломийському районі.

Директор Коломийського міськрайонного центру зайнятості Мирослав Мацьків говорив про проблеми працевлаштування осіб з інвалідністю та шляхи їх вирішення: недостатню кількість вакансій, які пропонуються роботодавцями для інвалідів, невідповідність вакансіям професії, яку вже має інвалід, недостатній рівень заробітної плати, що пропонується, та інше. Для вирішення цих проблем центр зайнятості запропонував роботодавцям проводити індивідуальний підбір робочих місць із врахуванням особистих інтересів і уподобань кожного інваліда, працевлаштовувати незалежно від групи інвалідності, згідно з рекомендаціями МСЕК, збільшити кількість вакансій та професій для інвалідів, забезпечувати гарантоване працевлаштування. У свою чергу, служба зайнятості надає консультації, організовує професійне навчання, сприяє започаткуванню власної справи, залучає до тимчасової зайнятості.

Під час засідання було наведено низку цифр, які свідчать про позитивну динаміку у роботі з даною категорією жителів Коломийщини. Зазначалось, що із 106 осіб з обмеженими фізичними можливостями, котрі звернулися в центр зайнятості протягом 2013 року, за направленням центру зайнятості було працевлаштовано 65 осіб, а професійне навчання пройшли 16 інвалідів. Тільки протягом 10 місяців 2013 року громадяни з інвалідністю отримали 95 профорієнтаційних послуг, 3 особи скористалися одноразовою допомогою на відкриття власної справи, 1 особа працевлаштована на нове робоче місце на компенсацію єдиного внеску роботодавцю.

Заступник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Наталія Качур поділилась напрацюваннями їхньої установи. Водночас вона загострила увагу на тому, що дуже незначна кількість жителів з обмеженими фізичними можливостями бажають здобувати освіту в спеціалізованих навчальних закладах, де є чудові умови для отримання професії і одночасної реабілітації.

Завідуючий сектором правової роботи Івано-Франківського Фонду соціального захисту інвалідів Дмитро Борсук ознайомив присутніх з Порядком надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, ще раз наголосив на ст.18, ст.19 та ст..20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»

Заступник управління Пенсійного Фонду в м.Коломиї та Коломийському районі Я.Тодорів розповів про пільги для роботодавців від працевлаштування людей з інвалідністю та стан перерахунків та своєчасність виплат пенсій.

За круглим столом велася розмова і про дотримання законодавства про працю роботодавцями міста та району, про кроки виконавчої влади у напрямку легалізації використання праці найманих працівників тощо. Підприємці краю поділилися з представниками владних структур своїми проблемами, з якими стикаються в роботі, цікавилися умовами які є для новостворених підприємств, особливо в аграропромисловому секторі, відшкодуванням єдиного соціального внеску та рядом інших питань.

Поділитися: