На Коломийщині проведено VІІ Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка»

15.05.2013
На Коломийщині проведено VІІ Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка»

11 – 12 травня 2013 року на Коломийщині відбувся VІІ Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка». Вітали гостей фестивалю начальник управління стратегічного планування культурного розвитку та регіональної політики у сфері культури-начальник відділу аналізу та прогнозування соціокультурного розвитку регіонів Міністерства культури України – Оксана Іонова; обласна, районна та міська влада.

Фестиваль «Писанка» заснований в 2004 році,з 2005 року отримав статус обласного відкритого , а з 2011 року –Всеукраїнський фольклорний фестиваль. Метою фестивалю є: збереження і примноження національних традицій народного мистецтва писанкового розпису; популяризація технік і шкіл, творчих стилів і новітніх методик для широких кіл поціновувачів писанкарства; виявлення і підтримка обдарованих дітей та юнацтва; заохочення учнівської молоді до освоєння мистецтва писанкового розпису і поширення його, як традиційного-родинного; широка популяризація писанки, як національного символу Великоднього християнського дійства та унікального мистецького витвору в українському фольклорі та різних напрямках декоративно-ужиткового мистецтва; пізнання себе через пізнання свого народу, його історії, культури, традиції, звичаїв, відновлення традицій, передачі народними майстрами знань від батька до сина; ознайомлення з традиціями писанкарства різних регіонів України, Європи та світу.

В рамках фестивалю організовувалась виставка- продаж різних видів декоративно-прикладного мистецтва: лозоплетіння, вишивки, гончарства, килимарства, різьбярства, ковальства, національного одягу, художніх виробів зі шкіри, бісеру, та інше. Фестивальна програма включала в себе фольклорно-етнографічні дійства великоднього християнського і календарно-обрядового змісту, зокрема: великодні ігри, гаївки, веснянки, театралізовані сценки та хореографічні композиції, тематичну пісенну творчість. Всі учасники фестивалю повинні були бути одягнені в національні костюми, характерні для регіонів, які вони представляють.

На Коломийщину завітали делегації з Польщі, Румунії, Запоріжмької, Хмельницької, Луганської, Рівненської, Київської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької областей та зі всіх районів Івано-Франківської області.

Поділитися: