На Коломийщині проведено обговорення щодо підготовки перспективного плану формування територій громад району

30.04.2015
На Коломийщині проведено обговорення щодо підготовки перспективного плану формування територій громад району

30 квітня 2015 року в залі засідань Коломийської райдержадміністрації з метою презентації першочергових кроків щодо напрацювання проекту перспективного плану спроможної територіальної громади Коломийського району, за участю голови райдержадміністрації Любомира Глушкова, голови районної ради Богдана Болюка, міського голови Богдана Слюзаря, проведено зустріч членів обласної робочої групи з громадою району та міста, сільськими, селищними головами, представниками громадськості, депутатами усіх рівнів та членами робочої групи з підготовки пропозиції до перспективного плану формування Коломийського району.

Відповідно до розпорядження обласної державної адміністрації від 06.04.2015 р. № 213 «Про утворення регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування території громад області» та розпорядження райдержадміністрації від 23.04.2015 р. № 167 створено відповідні робочі групи відповідальні за координацію виконання заходів із проведення реформ у сфері місцевого самоврядування і децентралізації повноважень органів виконавчої влади.

Відкриваючи зустріч, голова Коломийської райдержадміністрації Любомир Глушков наголосив на необхідності вивчення та обговорення питання щодо проведення адміністративно-територіальної реформи.

Директор обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Богдан Волошинський роз’яснив основні аспекти реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Начальник відділу підготовки та супроводу регіональних програм управління регіонального розвитку департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА Лариса Зикова окреслила форми і методи реалізації Методики формування спроможних територіальних громад.

Світлана Соколик, заступник начальника бюджетного управління – начальник відділу зведеного бюджету та міжбюджетного регулювання департаменту фінансів ОДА, вела мову про джерела формування бюджету об’єднаної територіальної громади.

Заступник директора департаменту економіки облдержадміністрації Василь Насадюк доповів про шляхи реалізації Закону України «Про засади державної регіональної політики».

Доповідачі відзначили, що внаслідок реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади планується надати фінансовий ресурс в руки громади, яка найкраще знає, що необхідно робити, і вміє розпоряджатися власними коштами, буде усунута диспропорція між розвитком міст і сіл, покращиться якість надання адміністративних послуг, їх територіальна доступність, загалом створюватимуться сприятливі умови для розвитку громад, вони стануть спроможними, конкурентними. Акцентували увагу на двох етапах впровадження реформ на місцевому рівні. Перший з них передбачає у місячний термін сформувати перспективний план територіального об'єднання громад, на другому етапі, який не обмежений у часі, відбуватиметься сам об'єднавчий процес. Щоб реформування стало успішним, на думку посадовця, необхідно подолати опір старих управлінців, політичну заангажованість, посилити роз'яснювальну роботу.

Завершилась зустріч у форматі живого діалогу.

Присутні мали можливість висловити свої зауваження та пропозиції.

По завершенні обговорення голова райдержадміністрації Любомир Глушков дав доручення сільським та селищним головам до 06 травня 2015 року окреслити механізм роботи та надати пропозиції в письмовій формі.

Поділитися: