На Коломийщині проведено круглий стіл з реалізації Закону України "Про зайнятість населення" та проведення "Місячника добровільної легалізації трудових правовідносин"

23.09.2013
На Коломийщині проведено круглий стіл з реалізації Закону України "Про зайнятість населення" та проведення "Місячника добровільної легалізації трудових правовідносин"

Коломийським міськрайонним центром зайнятості продовжується робота по реалізації Закону України “Про зайнятість населення” та проведення «Місячника добровільної легалізації трудових правовідносин. На дану тему у Нижньовербіжській сільській раді 19 вересня за участю роботодавців району був проведений круглий стіл.

Директор міськрайонного центру зайнятості М.Мацьків розповів, що на сьогоднішній день питання легалізації трудових відносин набуває великої актуальності, тому, що останнім часом все частіше доводиться зустрічатися з таким явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин.

«Чимала кількість людей працює нелегально без укладання трудових договорів, але кожен з вас повинен знати, що нелегальні трудові відносини не мають юридичних підстав для оплати праці, та не дають працівнику право на соціальні гарантії, такі як, наприклад, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу; оплату лікарняних листків; основну та додаткову відпустки; виплату допомоги по безробіттю та пенсійне забезпечення», - сказав Мирослав Дмитрович.

Слід пам’ятати, якщо працівник, який на сьогоднішній день одержує заробітну плату без належного оформлення трудових відносин або одержує її за двома відомостями, одна з яких приховується від контролюючих органів, то з його «прихованої» заробітної плати не проводяться відрахування до фондів соціального страхування та не здійснюються належні відрахування також і до бюджету.

Водночас, роботодавцям – фізичним особам необхідно знати, що використання не легалізованих трудових відносин із найманими працівниками тягне за собою адміністративну, кримінальну відповідальність.

Також розповів, що представники Коломийського міськрайонного центру зайнятості у межах чинного законодавства долучаються до вирішення проблем легалізації праці, а саме: працюють у комісії з легалізації праці за участю представників органів влади та контролюючих структур, беруть участь у перевірках щодо легалізації найманої робочої сили.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями М.Кіф’як поінформувала присутніх про порядок, процедуру та строк реєстрації трудових договорів, а також про необхідність надання законодавчо визначених документів при реєстрації трудових договорів між фізичними особами та найманими працівниками.

Під час круглого столу було обговорено нові механізми забезпечення зайнятості населення в контексті реалізації нового Закону України «Про зайнятість населення». Йшлося про стимулювання роботодавців шляхом компенсації єдиного внеску у разі працевлаштування безробітних на нові робочі місця, підвищення конкурентоспроможності громадян віком понад 45 років на ринку праці шляхом видачі їм ваучерів, а також подання нових форм звітності – № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» коректність заповнення тощо.

Підводячи підсумки круглого столу, фахівці служби зайнятості та роботодавці висловили сподівання на подальшу тісну співпрацю в напрямку урегулювання ситуації на місцевому ринку праці.

Поділитися: