На Коломийщині проведено «круглий стіл» на тему: «Реалізація в Коломийському районі завдань Президента України В.Ф. Януковича щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин»

08.11.2013
На Коломийщині проведено «круглий стіл» на тему: «Реалізація в Коломийському районі завдань Президента України В.Ф. Януковича щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин»

7 листопада 2013 року в Коломийській Центральній районній бібліотеці відбувся «Круглий стіл» на тему: «Реалізація в Коломийському районі завдань Президента України В.Ф. Януковича щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин» за участю голови Коломийської районної державної адміністрації Михайла Михайловича Негрича, представників національних меншин району, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, сільських та селищних голів.

Метою проведення «круглого столу» є покращення співпраці, виокремлення спільних проектів в галузі культури, освіти, релігії, задля якнайповнішого задоволення національних потреб, а також презентації мистецтва кожної нації для жителів Коломийщини, адже саме через пізнання культури відбувається найбільше зближення етносів.

Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич зазначив: « У будь-якій країні мирне співіснування різних національних, етнічних, мовних або релігійних меншин є позитивним фактором демократичного розвитку держави. Відновлення незалежності Української держави змінило суспільний статус української нації та всіх етнічних груп, що проживають на території України, дало могутній поштовх до їх національно-культурного відродження.

У Коломийському районі реалізуються завдання Президента України Віктора Януковича щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних і освітніх потреб національних меншин та налагоджено співпрацю з громадськими організаціями національних меншин краю.

На Коломийщині проживають представники 18 національностей. Кожна з представлених етнічних груп так чи інакше прагне зберегти свою мову, культурну спадщину, традиції, які формують основи національної ідентичності, забезпечують можливості для підтримки життєдіяльності і розвитку культури того чи іншого етносу, підтримки його соціальної і політичної спроможності.

Сподіваюсь, що така співпраця створюватиме сприятливі умови для дедалі ширшого залучення національних меншин до громадського і культурного життя краю. З одного боку, – простежується їх національно-культурне відродження, активізується діяльність національно-культурних товариств, з іншого, – відбувається їхня інтеграція в українське суспільство. Підтримання атмосфери толерантності, усунення чинників міжнаціональної напруженості і конфліктів є одним з найголовніших завдань України як правової, демократичної держави, що обрала шлях до інтеграції в європейське співтовариство».

Виступили представник товариства польської культури ім. Адама Міцкевича Володимир Гулай та керівник єврейської спільноти Яків Заліщикер з пропозиціями щодо співпраці з районною владою.

На «круглому столі» розглянуто питання співпраці з міськими національними меншинами; впорядкування цвинтарів польської та єврейської меншин; налагодження співпраці Коломийського відділу МВ УМВС в Івано-Франківській області з національними меншинами та інші.

Коломийщина традиційно була і є територією де абсолютно спокійно і комфортно проживають люди різних національностей і народностей. Зараз в районі реалізується чимало заходів у рамках виконання завдань Президента України Віктора Януковича щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин.

На території України за переписом 2001 року проживає 130 національностей. Кожна з етнічних груп прагне зберегти свою мову, культурну спадщину, традиції, які формують основи національної ідентичності.

З метою удосконалення нормативної бази України у сфері захисту прав національних меншин продовжується робота над проектом Закону України «Про Концепцію державної етнонаціональної політики України», яка має стати підґрунтям для подальшого комплексного вдосконалення законодавства у сфері міжнаціональних відносин

У Декларації прав національностей України зазначається, що всі етнічні групи на її території становлять народ України, мають рівні політичні, економічні, соціальні та культурні права, а дискримінація за національною ознакою забороняється. Українська держава гарантує всім національностям права на збереження їх традиційного розселення і забезпечує існування національно-адміністративних одиниць, бере на себе обов’язок створювати належні умови для розвитку всіх національних мов і культур. Значна увага приділена гарантіям для вільного користування рідними мовами всім народам і національним групам, створюючи для цього національні культурні центри і товариства. Окрім того, вони мають право сповідувати свою релігію, використовувати свою національну символіку, відзначати свої національні свята, брати участь у традиційних народних обрядах. Нарешті, Українська держава бере під захист їх пам’ятки історії та культури.

Поділитися: