На Коломийщині проведено годину скорботи “Пам’ять людська не забуде повік” присвячену Дню пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні

24.11.2014
На Коломийщині проведено годину скорботи “Пам’ять людська не забуде повік” присвячену Дню пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні

20 листопада 2014 року Коломийська центральна районна бібліотека міста Коломиї та Коломийського району провела годину скорботи “Пам’ять людська не забуде повік” присвячену Дню пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні.

Розпочалося дійство з виступу священиків – отця Юрія (Української Греко-Католицької Церкви), отця Василія (Української Православної Церкви Київського Патріархату) та спільною молитвою.

Присуні мали можливість переглянути відеофільм “Голод-33″, слухати поезію та пісні “Свіча” та “Молитва” у виконанні учнів Сопівської загальноосвітньої школи (керівник Наталія Ковальова).

По завершенні заходу працівники бібліотеки засвітили свічку біля пам’ятного Хреста жертвам голодоморів поблизу Благовіщенської церкви м.Коломия та поклали колоски пшениці в знак пам’яті.

Щорічно, в четверту суботу листопада, ми відзначаємо День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій в Україні. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-1933 років, розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців.

22 місяці народ страждав, мучився і вмирав. Проти українського народу велася справжня війна, негідна, людоморна. Сталін підписав закон про охорону соціалістичної власності, що у народі називали “Законом п’яти колосків”, де за крадіжку зерна передбачено розстріл або позбавлення волі строком на 10 років.

Звичайно, можна приховати сліди злочину, засекретити архіви, переписувати історію, але з пам’яттю народу нічого не вдієш, вона зберігатиме правду. Це наша історія, і ми повинні знати і пам’ятати її.

Поділитися: