На «Буковелі» відбувся Українсько-канадський бізнес-форум

12.09.2011
На «Буковелі» відбувся Українсько-канадський бізнес-форум

Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич взяв участь у пленарному засіданні Українсько-канадського бізнес-форуму, що відбулось 6 вересня 2011 року на гірськолижному комплексі «Буковель».Відповідно до доручення Президента України на території гірськолижного комплексу «Буковель» з 5 по 7 вересня проходив Українсько-Канадський бізнес-форум, який відбувався за підтримки Івано-Франківської облдержадміністрації і торгово-промислової палати. Головною метою було визначено розширення міжнародного економічного співробітництва між Україною і Канадою.

Задля поліпшення співпраці ділових кіл обох країн та для зацікавлення потенційних інвесторів в різних галузях економіки, робота форуму була побудована таким чином, що його учасники працювали у секціях, кожна з яких мала відповідний напрямок: «Нафтохімічна промисловість», «Медицина, фармацевтика та рекреація», «Фінансові інструменти та фондовий ринок в контексті іноземного інвестування», «Енергетика та енергоефективні технології», «Сільське господарство», «Переробка сміття: перспективи розвитку галузі в Україні».

Канадська сторона готова поділитися досвідом і зацікавлена у подальшій співпраці з Україною в різних галузях економіки. Між Україною і Канадою в рамках роботи бізнес-форуму було підписано угоду про співпрацю між торговою палатою Канади та Івано-Франківською торгово-промисловою палатою.

Посол України в Канаді Ігор Осташ зазначив, що вже невдовзі Україна і Канада підпишуть договір про зону вільної торгівлі. «Для Канади Україна є дуже важливим партнером з багатьох міркувань і перш за все тому, що Канада має великого сусіда так само, як і Україна, і залежить від його поведінки. Для того, щоб зменшити залежність, канадський уряд шукає інші ринки і головною метою ставить перед собою підписання угод про зону вільної торгівлі. Тепер дуже багато говоримо про зону вільної торгівлі України і Європи, але мало хто знає, що вже другий рік тривають переговори про зону вільної торгівлі між Україною і Канадою. Три етапи вже пройдено, і в жовтні відбудеться четвертий етап в Оттаві. Тобто половину дороги вже пройдено, і не виключно, що наступного року цей договір буде підписано, а це означатиме, що Україна матиме не вікно в Америку, а широкі двері не лише у Північну Америку, але й у Південну, оскільки Канада має угоду вільної торгівлі і з Мексикою, і з США, і з багатьма країнами Латинської Америки», – наголосив І. Осташ.

На Прикарпатті сьогодні діють спільні Українсько-Канадські проекти, але для того, щоб великі інвестиції прийшли в країну, необхідна стабільність, на чому і закцентував увагу представників ЗМІ голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк: «Великі гроші люблять тишу. Політична стабільність – найважливіше для інвесторів. Якщо буде стабільність, то будуть і великі інвестиції».

Представники Канадсько-Української торгової палати та учасники форуму брали участь у святкуванні 120-річчя поселення українців у Канаді, яке відбулося у селі Небилів Рожнятівського району Івано-Франківської області. Варто наголосити, що лише до Першої світової війни до Канади на заробітки виїхало 117 тисяч українців. Також в останній день роботи форуму його учасники мали можливість наочно побачити і ознайомитися з роботою підприємств області, зокрема відвідали ВАТ «Карпатнафтохім» в Калуші, Івано-Франківський національний університет нафти і газу, Долинський ГПЗ, туристичну базу «Бескид», ЗАТ «Птахофабрика «Снятинська Нова», мала гідроелектростанція «Новосвіт» у Снятині, також побували в музеях області й ознайомилися з культурою і традиціями Прикарпатського краю.

Поділитися: