Михайло Негрич: «Освіта району готова до нового навчального року»

02.09.2011
Михайло Негрич: «Освіта району готова до нового навчального року»

Указом Патріарха Київського і всієї Руси-України 17 cерпня 2011 року голову Коломийської районної державної адміністрації Михайла Негрича нагородили Орденом Христа Спасителя за заслуги у відродженні духовності України.

Громада знає М. Негрича як доброго господарника, а ми вирішили поспілкуватися з паном Михайлом про духовні і культурні аспекти життя.

– Пане Михайле, скажіть, будь ласка, яке місце займає духовність у Вашому житті і на скільки важливий, на Вашу думку, духовно-культурний розвиток людини?

– Я з великою відповідальністю ставлюся до духовної і культурної частини життя і на якій би посаді я не перебував, завжди позитивно ставився до нових культурних проектів та сприяв розвиткові культури і духовності.

Поважаю представників усіх конфесій і завжди допомагаю в будівництві храмів як на території області, так і за її межами. Без духовної сутності не можливе існування розвиненого суспільства, тому духівництво завжди знайде підтримку в стінах райдержадміністрації і, зокрема, в моєму кабінеті. Культура відіграє чимраз більшу роль у формуванні і зміцненні громадського суспільства, вона впливає на всі сфери суспільної та індивідуальної життєдіяльності.

Значення культури у формуванні та розвитку способу життя людини величезне. Знання культури і традицій власного народу сприяє збагаченню її духовного світу. Не менш важливим і необхідним є й пізнання і розуміння культур інших народів. Ми намагаємося налагоджувати дружні стосунки з громадами різних країн. Так тепер обмінюємося досвідом і дружимо з мешканцями Аксайського краю в Росії та Ростова-на-Дону, Польщею (Варпалота), Румунією (Бая-Маре), Угорщиною, Німеччиною, Канадою.

– З закінченням літа завершився і фестивальний сезон. У Коломийському районі цьогоріч відбулося чимало фестивалів і урочистостей. Як оцінюєте рівень розвитку культури і фестивального життя в Коломийському районі?

– Справді, ми намагаємося прищепити любов до українських традицій і звичаїв через проведення масових заходів та унікальних фестивалів. Я дуже вдячний команді, яка працює над організацією заходів. Я люблю точність в усьому і особливо в організаційних питаннях, тому разом з начальником відділу культури і туризму Коломийської РДА Людмилою Федор та організаційним комітетом продумуємо все до найменших дрібниць, аби фестиваль справив добре враження на наших краян і гостей.

– У Коломийському районі здано чимало новобудов і ремонтують чимало установ, а як справи з закладами культури?

– Коломийщині в цьому плані пощастило. Жоден клуб не було віддано для нецільового використання і в подальшому ми не допустимо, щоб це сталося. Як не тяжко утримувати великі за розміром будівлі часів Радянського Союзу, та все ж ми їх будемо лагодити, і Народні доми та будинки культури діятимуть у кожному селі. Ось, наприклад, уже відреконструювали будинок культури села Спаса, який збудований ще 1920 року, провели ремонтні роботи у клубах сіл Голоскова, Загайполя, будуємо такий клуб у Малому Гвіздці, плануємо перекрити дах в Народному домі у Корничі, Великій Кам’янці, Мишині. Дякую громадам селищ, адже лише з їхньою допомогою ми змогли невеликим коштом здійснити ремонтні роботи, будували і лагодили народним методом і всі люди з села згуртовано працювали для того, щоб мати відповідні заклади культури. Це свідчить про необхідність будинків культури у кожному населеному пункті. Дуже приємно, що будинок культури у Лісному Хлібичині став кращим закладом в Україні серед сільських будинків культури, адже розпочинали його будівництво за моєї першої каденції на посаді голови РДА та за підтримки голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка.

– Культура нерозривно пов’я¬зана з освітою. За Вашої каденції вже традиційними стали об’їзди шкіл перед початком навчального року. Як цьогоріч підготувалися освітні заклади району до навчального року?

– Починаючи від 2001 року, напередодні першого вересня я особисто перевіряю готовність навчальних закладів до нового навчального року. Разом з начальниками управління освіти і культури, а також з головним лікарем ми інспектуємо не лише освітянські об’єкти, але й загалом оцінюємо стан підготовки села до опалювального сезону. Нині з упевненістю говоримо, що Коломийський район повністю готовий до нового навчального року і опалювального сезону.

Першого вересня відкриває свої двері спортивний зал в селі Спасі, аналогів якому в області нема, а 10-го – дитячий садок у селі Княждворі. Що ж до шкіл району, то з кожним роком виникає все менше проблемних питань з підготовкою до навчального року. Як будинок складається з цеглин, так і в школі кожен учитель несе відповідальність за свій клас, а директор – за загальний стан. Тобто, для вчителя після останнього дзвоника робота не закінчується.

Ми намагаємося поліпшити життя людей у кожному населеному пункті району. Звичайно, що проблеми є, але поступово ми їх вирішуємо. Наприклад, у П’ядиках і Угорниках ми плануємо завершити будівництво шкіл, адже фундаменти там стоять від 2004 року. Документація на будівництво вже в Києві і Прем’єр-міністр України підписав відповідні документи. Наразі чекаємо, щоб виділили фінансування на будівництво цих шкіл і приступаємо до роботи.

Україна гучно відзначила 20-ту річницю своєї незалежості. Які були для Вас ці 20 років і що побажаєте нашим читачам та й усім українцям?

– Незалежність – символ нашої нації. Події, які відбулися 24 серпня 1991 року, безумовно стали апогеєм боротьби українського народу за право бути незалежним. Саме того дня було започатковано новий державотворчий період у житті нашого народу і це стало лише початком. Відтоді Україна у світі – одна і для нас вона – єдина. Ми зможемо подолати тимчасові труднощі, адже ми пам’ятаємо славних, волелюбних пращурів, славу і честь яких не маємо права зганьбити. Ми маємо доста таланту і сили, щоб здійснити задумане. Головне – бути єдиними. Разом ми зможемо утвердити і зміцнити державну незалежність і збудувати таку країну, в якій нам захочеться жити і працювати.

"Коломийські ВІСТИ"

Поділитися: