Моніторинг загальнонавчальної компетентності в Отинійській ЗОШ І-ІІІ ст.

19.03.2012

У 2008 році в Україні для відбору на навчання у ВНЗ було запроваджено загальнообов’язкове зовнішнє незалежне оцінювання. Проте, зміст тестів ЗНО не завжди визначав здібність випускників до успішного навчання у вищій школі. Тому у 2009 році робоча група, створена наказом МОН України, розробила Концепцію тесту загальнонавчальної компетентності (ТЗНК). Упродовж трьох років проводилась апробація тесту ТЗНК у п’яти областях (Донецька, Київська, Львівська, Харківська та АРК). У 2012 році експеримент поширюється у масштабах усієї держави.

Апрбація має на меті випробувати спеціальний тест ТЗНК, який спрямований не на виявлення навчальних досягнень випускників ЗНЗ у певних предметних галузях (навчальних предметах), а на з’ясування готовності потенційних студентів до успішного продовження навчання. Завдяки тесту ТЗНК вдастся покращити ефективність системи прийому до ВНЗ. Тобто ВНЗ отримають:

- додатковий критерій відбору, який підвищує якість прогнозу успішності в навчанні майбутнього студента;

- покращаться показники справедливості системи відбору, а саме – можна буде уникнути дискримінації між цьогорічними та минулорічними випускниками, між випускниками сільських і міських ЗНЗ і т.д.

13 та 14 березня таке апробаційне дослідження проводилось в Івано-Франківській області.

За ходом проведення апрбації в Отинійській ЗОШ І-ІІІ ступенів спостерігали гості з Києва Лешко Олександр Іванович, академік-секретар Відділення загальної середньої освіти Національної академії педагогчних наук України, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України; Ковтунець Володимир Віталійович – експерт Програми сприянна ЗНО в Україні, кандидат фізико-матиематичних наук, доцент; Раков Сергій Анатолійович – начальник відділу наукового зщабезпечення Українського Центру оцінювання якості освіти, доктор педагогічних наук, професор. Очолював почесну делегацію заступник начальника Головного управління освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Будзак Іван Васильович.

Учні школи проде-монстрували належний рівень підготовки з базових навчальних дисциплін, володіння сучасними інформацій-ними технологіями, здатність швидко і оперативно працювати в обмеженому часі on-line режиму. Між науковцями та випускниками відбувся цікавий діалог про ЗНО.

Директор Отинійської ЗОШ І-ІІІ ст. О.Матковська

Поділитися: