Ментальне здоров’я - це невід'ємна частина нашого фізичного здоров’я

10.10.2023

Сьогодні до відзначення Дня ментального здоров’я долучилася й Коломийщина. За участю голови обласної державної адміністрації – начальниці обласної військової адміністрації Світлани Онищук, її заступниці Людмили Сірко, регіональної координаторки програми Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Лариси Підвербецької, а також представників структурних підрозділів ОВА, районних державних адміністрацій, територіальних громад, міжнародних донорів та експертів в місті Івано-Франківську відбулися одразу кілька дискусійних панелей, присвячених даній тематиці.

Від Коломийської РДА в заходах взяла участь заступник голови райдержадміністрації Ганна Кравчук і голови територіальних громад району.

Зазначимо, що ініціатором програми ментального здоров’я є перша леді України Олена Зеленська.

«Ментальне здоров'я на сьогодні настільки ж важливе, як фізичне, - підкреслила Світлана Онищук. - Адже війна торкнулася кожної української родини. Тому нам спільно потрібно працювати над покращенням психологічного стану людей, адже чужого болю не буває».

Керівниця області розповіла, що на Івано-Франківщині розробляється комплекс заходів, спрямованих на допомогу людям, котрі найбільше постраждали від війни. А це і родини військовослужбовців, люди із числа внутрішньо переміщених, сім’ї, які належать до соціально вразливих категорій.

«Ще одним викликом для нас сьогодні є нестача фахівців у галузі психології та реабілітації, - підкреслила очільниця Прикарпаття. – Саме ці спеціалісти є наразі найбільш затребуваними у суспільстві».

Світлана Онищук також акцентувала увагу на підтримці з боку церкви у формуванні особистості, допомозі у психологічному розвантаженні через спілкування та сповідь.

До слова, за статистикою 95 % українців потребують психологічної та психіатричної допомоги.

Як зазначила Людмила Сірко, сьогодні у кожній громаді повинні діяти майданчики діалогу, такі як центри життєстійкості, або сервіси надання послуг, через які люди покращуватимуть власне ментальне здоров’я.

«Щоб зробити послуги доступними для людей, обласна державна адміністрація налагоджує роботу сервісів надання послуг, - зазначила Людмила Сірко. – Наразі в області є 168 надавачів послуг і 300 отримувачів. Триває робота щодо картування даних послуг».

За словами Лариси Підвербецької, Всеукраїнська програма ментального здоров’я має на меті допомогти українцям знайти джерело сили. Піклування про ментальне здоров’я має стати звичною відповідальністю кожного. А також створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.

Під час дискусії присутнім презентували напрацювання у даному напрямку, обговорили актуальні проблеми.

Поділитися: