"Ліпше попередити, ніж лікувати" – гасло суспільства, яке турбується про людину. Для того щоб його втілити в реальність без дезінфекції не обійтись. Різні види дезінфекції, особливо актуальними є в слаборозвинених країнах світу, де рівень санітарної гігієни є низьким. Інколи її ми проводимо підсвідомо, навіть не замислюючись, особливо зараз під час війни чи у період епідемій. Дезінфекція (від французького – убиваю) – знищення в оточуючому середовищі мікроорганізмів, чи їх перенощиків. Мета її – вбити збудника інфекції в домашньому середовищі чи на роботі (приміщення, предмети обстановки, посуд, білизна, одяг, виділення хворого і т.д.). Проводять дезінфекцію на об’єктах ризику - вокзали, громадський транспорт, а також у різних галузях і виробництвах (харчові обєкти, птахофабрики і т.д.).
В епідеміології розрізняють два види дезінфекції: вогнищеву і профілактичну. Вогнищева - проводиться за місцем перебування хворого на інфекційну хворобу, а профілактичну проводить кожний мешканець (за місцем проживання, у власному транспорті, на подвір’ї) постійно чи при загостренні епідеміологічної ситуації.
Дезінфекція має також 2 методи – фізичний та хімічний.
Фізичний поділяється на механічний, термічний і променевий.
Механічний – чистка, протирання, миття, прання, вибивання, витрушування, підмітання, фільтрація, провітрювання та вентиляція.
Термічний ґрунтується на застосуванні високих чи низьких температур, а саме використання гарячого повітря, гарячої води, водяної пари, кип’ятіння, пастеризації, спалювання, обпалювання, прожарювання, заморожування, висушування.
Променевий метод – це застосування сонячного світла, ультрафіолетових променів, радіоактивного випромінювання.
В основі хімічного, зараз поширеного у побуті, є використання різних груп хімічних речовин, що мають пагубну дію на мікроорганізми на поверхнях чи всередині різних об’єктів і предметів навколишнього середовища. До цих речовин належать хлорвмісткі сполуки, галогени, окислювачі, феноли, спирти, альдегіди, кислоти, луги, солі важких металів.
Раніше, в основному, використовувались хлорвмісні середники. Проте на даний час застосовуються сучасні дезінфектанти, в яких є переваги, зокрема: відсутність різких запахів, простота застосування, фасування, низька токсичність.
Залишається єдине правило у застосуванні дезінфекції – вибір того чи іншого методу і дотримування засобів застороги.
Коломийське відділення Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України надає послуги і консультації щодо дезінфекції поверхонь, приміщень, води і т.д. Звертатись за адресою:
м. Коломия,
вул. Гетьманська 30,
т.2-49-13.