Круглий стіл з керівниками підприємств, установ та організацій і фізичними особами-підприємцями Коломийського району та міста Коломиї на тему: «Нові інструменти підвищення ефективності зайнятості населення, регулювання ринку праці»

24.08.2013

На виконання пункту 2 окремого доручення облдержадміністрації від 08.07.2013 року №55/0/10-13/01-129, відповідно до пріоритетних напрямів програми Президента України Януковича В.Ф. «Україна – для людей», Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та з метою реалізації Закону України “Про зайнятість населення” Коломийський міськрайонний центрі зайнятості 21.08.2013р. провів круглий стіл з керівниками підприємств, установ та організацій і фізичними особами-підприємцями Коломийського району та міста Коломиї на тему: «Нові інструменти підвищення ефективності зайнятості населення, регулювання ринку праці»

В заході взяли участь заступник начальника управління економіки Коломийської районної державної адміністрації Михайло Лопачак та заступник начальника відділу економіки Коломийської міської ради Олександр Панченко.

Організатори мали на меті обговорити основні положення Закону України «Про зайнятість населення», що набрав чинності 1 січня 2013 року.

Як зазначив директор Коломийського міськрайонного центру зайнятості Мирослав Мацьків значний блок нововведень стосується запровадження системи стимулювання роботодавців: роботодавці отримують строком на 1 рік стовідсоткову компенсацію єдиного соціального внеску за те, що вони влаштовують на нові робочі місця молодь, безробітних віком понад 50 років, а також інвалідів та батьків, які виховують дітей-інвалідів.

Крім того, увагу учасників семінару звернули на те, що роботодавець, який створює нові робочі місця та працевлаштовує на них безробітних строком не менш ніж на два роки, протягом першого року отримуватиме щомісячну компенсацію у розмірі мінімального страхового внеску. Якщо ж роботодавець платив кожному працівнику не менше 3 мінімальних заробітних плат – зможе в наступному році сплачувати на 50% менше єдиного соціального внеску на кожного працевлаштованого на нове робоче місце.

Новий Закон надає право роботодавцю впливати на професійне навчання безробітних – визначати зміст навчання, брати участь у кваліфікаційній атестації безробітних, надавати робочі місця для їх виробничого навчання, виробничої практики або стажування.

Учасники круглого столу також обговорювали питання щодо розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності громадян віком старше 45 років. Було зазначено, що особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для підтримання їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності.

Також учасників було ознайомлено з порядком надання роботодавцями службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян,що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Учасники круглого столу отримали вичерпну інформацію щодо широкого спектру можливостей, які надає новий Закон України «Про зайнятість населення», а також відповіді на питання, що їх цікавили.

Поділитися: