Круглий стіл «Реалізація програми активізації розвитку економіки на 2013 - 2014 роки в Коломийському районі»

14.10.2013
Круглий стіл «Реалізація програми активізації розвитку економіки на 2013 - 2014 роки в Коломийському районі»

8 жовтня 2013 року в Коломийській райдержадміністрації за ініціативи голови Коломийської районної державної адміністрації Негрича Михайла Михайловича відбувся круглий стіл «Реалізація програми активізації розвитку економіки на 2013 - 2014 роки в Коломийському районі» організований управлінням економіки Коломийської райдержадміністрації, за участю начальників відділів, управлінь, структурних підрозділів райдержадміністрації, голови ради підприємців Коломийського району, членів громадської ради при Коломийській райдержадміністрації та депутатів районної ради.

Програмою економічних реформ на 2010—2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” передбачено проведення структурних змін в економічному та соціальному житті країни шляхом підвищення ефективності державного управління, модернізації базових галузей економіки, формування сприятливого економічного середовища для розвитку бізнесу та приватної ініціативи. Виконання цієї Програми повинно забезпечити прискорення розвитку пріоритетних галузей національної економіки, сприяти позитивним структурним зрушенням в економіці. Активізація розвитку національної економіки сприятиме підвищенню соціальних стандартів та рівня добробуту громадян, збільшенню кількості робочих місць.

В даній програмі визначені пріоритетні напрями реалізації економічної політики:

підвищення конкурентоспроможності економіки як основи для побудови сильної держави;

підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення;

поліпшення інвестиційних умов;

розвиток високотехнологічних перспективних секторів;

проведення структурних реформ у стратегічних секторах;

міжнародна співпраця та розвиток експортного потенціалу.

Голова ради підприємців Коломийського району Остяк Валентина Прокопівна винесла пропозицію, що необхідно врегулювати нормативно-правові акти щодо дерегуляції підприємництва.

Підвищення конкурентоспроможності економіки та покращення інвестиційного клімату

На сьогодні вже здійснюються заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату та бізнес-середовища, в тому числі дерегуляції підприємницької діяльності.

Станом на 1 липня 2013 року обсяг іноземного капіталу склав 4,3 мільйона доларів США. Іноземні інвестиції вкладалися в такі галузі як: сільське, лісове, рибне господарство, промисловість, будівництво, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автомобільних засобів поштова та кур’єрська діяльність та інші. Найбільші обсяги іноземного капіталу спрямовано у підприємства переробної промисловості, де зосереджено 42,3% загального обсягу та сільського, лісового та рибного господарства (37,4%).

В І півріччі 2013 року у розвиток економіки Коломийського району вкладено 60 985,0 тис. гривень капітальних інвестицій у матеріальні активи.

З метою забезпечення сприятливих умов для залучення й ефективного використання вітчизняних та іноземних інвестицій для розвитку району здійснювались такі заходи:

- поновлено базу даних вільних земельних ділянок та виробничих площ. Інформацію про це розміщено на сайті райдержадміністрації;

- з метою залучення внутрішніх і зовнішніх інвесторів в економіку району виготовлено презентаційні матеріали (диски), на яких розміщено інформацію про економічний та туристичний потенціал району, продукцію підприємств району та інвестиційні пропозиції. Також розроблено двомовний каталог основних підприємств району;

- поновлено інформацію на інформаційному стенді та на веб-сторінці райдержадміністрації http://ww2.gov.if.ua про проходження дозвільно-погоджувальних процедур на етапах реєстрації СПД, набуття права на земельну ділянку, зміну цільового призначення земельної ділянки, отримання дозволу на виконання будівельних робіт, реконструкцію приміщень, прийняття в експлуатацію завершеного об’єкта;

- в рамках програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», з метою активізації транскордонного партнерства між Україною та Словаччиною шляхом залучення інвестицій в Івано-Франківську та Закарпатську області (цільові регіони) та створення можливості кваліфікованого обслуговування інвестицій спільно з Асоціацією економічного розвитку Коломийщини продовжується реалізація заходів проекту «Створення словацького центру першого контакту в Коломийському районі».

- з метою активізації зовнішньоекономічної діяльності підприємств району в рамках транскордонної співпраці продукція харчової та переробної галузі району була представлена Коломийським бізнес-центром на українсько-словацькому бізнес-форумі, який відбувся в березні 2013 року в м. Стара Любовня Пряшівського району (Словацька Республіка).

Що стосується питання дерегуляції підприємницької діяльності, яка включає в себе реформування системи надання адміністративних послуг варто сказати, що відповідно до Закону України «Про надання адміністративних послуг» по Україні, в кожному місті та районі повинні створюватися центри надання адміністративних послуг. На сьогоднішній день по області проводиться така робота. 1 серпня цього року розпочато реалізацію проекту «Покращення якості та ефективності надання адміністративних послуг населенню через співпрацю громад та органів влади». В рамках проекту, який триватиме два з половиною роки у Надвірнянському, Калуському та Коломийському районах будуть створені сучасні Центри надання адміністративних послуг, об’єднані у єдину новостворену обласну мережу задля підвищення якості обслуговування споживачів адміністративних послуг. Тут буде враховано передовий досвід аналогічних центрів у країнах ЄС.

Підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення

Для виконання та реалізації завдань в цьому напрямку управлінням економіки районної державної адміністрації розроблено та затверджено організаційні заходи щодо активізації інвестиційно-інноваційної діяльності на промислових підприємствах району. В результаті відбулось покращення інноваційної діяльності, освоєння конкурентоспроможних видів продукції, розширення асортименту та збільшення виробництва товарів народного вжитку на підприємствах району.

Розширюється фірмова торгівельна мережа місцевих товаровиробників. На даний час фірмова торгівельна мережа місцевих товаровиробників представлена 29 торговими закладами.

Для насичення ринку сільськогосподарською продукцією починаючи з 28 вересня цього року було розпочато проведення обласних та районних ярмарок «Золота осінь-2013». Ярмарки проводяться на ринках селищ Гвіздець, Печеніжин, Отинія та села Коршів, сільськогосподарському гуртово-роздрібному ринку ТзОВ «Коломийський Колос», МП «Торговиця» та КП «Коломийський центральний продовольчий ринок» в м.Коломия.

Щосуботи сільськогосподарські та переробні підприємства району братимуть участь в ярмарках «Золота осінь-2013», які проводяться в обласному центрі по вул. В.Стуса (ринок «Східний» «ТзОВ Гаразд України»).

Проведено ярмаркові заходи на сільськогосподарському гуртово-роздрібному ринку ТзОВ «Коломийський Колос», МП «Торговиця» та КП «Коломийський центральний продовольчий ринок» в м.Коломия, де сільськогосподарські та переробні підприємства району, власники особистих селянських господарств реалізовували продукцію власного виробництва.

Підприємства району беруть активну участь в проведенні міжнародних ярмарок-продажів, загальнонародних виставкових акціях, обласних ярмарках-продажах, фестивалях, які проводяться в межах району, області.

Структурні реформи у стратегічних секторах

Ефективне функціонування реального сектору економіки неможливе без розвитку таких стратегічних секторів, як розвиток інфраструктури та зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства, будівництва, зокрема, реконструкція та ремонт автомобільних доріг, виконання пріоритетних програм будівництва, будівництво та реконструкція об’єктів соціальної сфери тощо.

Для розвитку та втілення в життя вказаних секторів в районі проводиться відповідна робота. Протягом року проводяться ремонти на дорогах району. Із передбачених 3 млн.грн. субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам використано на ремонт доріг близько 1,0 млн.грн. За рахунок коштів передбачених в сумі 3,2 млн.грн. на ремонт доріг в місцевих бюджетах (кошти транспортного збору) освоєно 1,6 млн.грн.

В галузі зв’язку зберігається позитивна тенденція зростання обсягів послуг зв’язку. Щорічно збільшується ємність районної телефонної мережі за рахунок введення нових та модернізації діючих телефонних станцій. На даний час в районі налічується 37 АТС, які забезпечують телефонним зв’язком 70 населених пунктів району. П’ять сіл району забезпечені безпроводовим інтернетом за технологією 3G. В 11 населених пунктах району встановлено обладнання швидкісного доступу до інтернету за технологією ADSL.

З метою скорочення споживання імпортованого природного газу завершуються роботи по переведенню котелень на альтернативні види палива (дрова, торфобрикети) у Товмачицькій, Рунгурській, Нижньовербізькій, Ліснохлібичинській, Коршівській та Джурківській загальноосвітніх школах.

Згідно запланованих заходів роботи по монтажу котлів та пусконалагоджувальні роботи планується виконати до 15 жовтня 2013 року.

Крім того, на даний час ведуться підготовчі роботи по переведенню котелень на альтернативний вид палива у Виноградській, Струпківській, Торговицькій, Воронській загальноосвітніх школах та Коломийській ЦРЛ.

В районі успішно реалізується програма «Власний дім».

За час дії регіональних Програм «Власний дім» відкрито 86 забудовникам кредитну лінію на 3773 тис.грн. Введено в експлуатацію 31 індивідуальний житловий будинок загальною площею 5359,6 кв. метра, газифіковано 12 садиб.

За 9 місяців 2013 року позичальникам Фонду надано кошти в сумі 201,5 тис.грн., в тому числі: кошти державного бюджету 81,0 тис.грн., обласного бюджету – 19,0 тис.грн., районного бюджету – 101,5 тис.грн. З початку року здано 1 житловий будинок площею 208,0 м2 в селі Пилипи.

Здійснюються заходи щодо підвищення ефективності та надійності функціонування житлово-комунального господарства, задоволення потреб населення і господарського комплексу в житлово-комунальних послугах відповідно до встановлених нормативів і національних стандартів.

У цьому році розширено водопровідні мережі та проведено реконструкцію очисних споруд смт. Гвіздець. Продовжуються роботи по реконструкції очисних споруд та підвідного каналізаційного колектора в селі Велика Кам’янка (вартість будівництва складає 3560,0 тис.грн.), по будівництву очисних споруд та підвідного каналізаційного колектора для села Коршів (вартість будівництва складає 4532,366 тис.грн.). За кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища планується виготовити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію систем роздільної каналізації, каналізаційних мереж і споруд в с.Годи-Добровідка, на влаштування очисних споруд і підвідного каналізаційного колектора в селі П’ядики Коломийського району.

Також, проводяться роботи щодо покращення матеріально-технічного стану закладів освіти, медицини, культури.

Завершуються роботи із влаштування внутрішніх санвузлів у 11 загальноосвітніх навчальних закладах, ще до кінця цього року буде влаштовано теплий туалет у Закрівецькій ЗОШ І ступенів. У цьому році відкритий спортивний майданчик із синтетичним покриттям для Великокам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Завершено реконструкцію сільського стадіону та встановлено спортивні майданчики із синтетичним покриттям в селі Воскресинці та селищі Печеніжин. Проводяться роботи по ремонтах дошкільних навчальних закладів сіл Шепарівці, Джурків, Великий Ключів, Молодятин, має розпочатися будівництво дитячих садків у селах Королівка і Сопів.

За рахунок субвенцій з державного бюджету продовжується будівництво поліклініки в місті Коломиї на 850 відвідувань за зміну.

В рамках Українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» отримано медичне обладнання для пологового будинку.

9 квітня 2013 року в Івано-Франківську підписано Меморандум про наміри між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Івано-Франківською облдержадміністрацією на підтримку проекту «Комунікації у сфері репродуктивного здоров’я, здоров’я матері та дитини», який передбачає проведення просвітницької роботи з населенням з метою привернення уваги людей до власного здоров’я.

Для покращення матеріально-технічної бази закладів культури впродовж року проводились ремонтно-будівельні роботи в 20 закладах культури.

Робота стосовно реалізації завдань та заходів Державної програми активізації економіки на 2013 – 2014 роки в районі продовжуватиметься та буде висвітлюватись у засобах масової інформації.

Поділитися: