Коронавірус мутує

11.01.2024

Пандемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, була оголошена у січні 2020 року ВООЗ – надзвичайною ситуацією. Таким чином суспільство, протягом 4-х останніх років, стикнулося з багатьма викликами. На території України, з 1 липня минулого року, скасовано загальнонаціональний карантин.

Хоча епідеміологічна ситуація зараз є значно кращою, ніж в цей період минулого року, та все ж, щотижня на території обслуговування відділу реєструється від 5 до 15 нових випадків COVID-19. Зараз у нас циркулюють біля двох десятків підтипів коронавірусу. Для цього вірусу, як і для кожного вірусу, характерна зміна будови – так звана мутація. Відповідно і змінюються властивості вірусу та особливості протікання хвороби. Тому постійно змінюється склад вакцин проти COVID-19. Також медики закликають регулярно «збуджувати» імунологічну пам'ять новими вакцинами, так як хвороба та імунізація не дає довготривалого імунітету. Зараз розприділяються нові партії вакцини проти КОВІДу, в тому числі і для щеплення дітей з п’ятирічного віку. Потрібно пам’ятати, що вакцинація не захищає від інфікування, а лиш попереджує розвиток ускладнень у першу чергу для груп ризику, а це хворі на хронічні хвороби, особи старшої вікової групи, а також для працівників, що мають найбільший ризик інфікуватися (продавці, вчителі, вихователі, водії і т.д.).

Для додаткового захисту потрібно використовувати медичні маски в місцях скупчення людей, по можливості дотримуватись дистанції, а також гігієни рук.

Будьмо уважними самі та ставтесь відповідально до оточуючих!

Поділитися: