Книжкові мости єднатимуть серця

23.09.2014
Книжкові мости єднатимуть серця

Відсьогодні на Прикарпатті розпочинається акція «Книжкові мости єднають серця», започаткована за ініціативою департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Акція передбачає збір різножанрової україномовної літератури для читачів східних регіонів нашої держави. Презентовані громадськістю області, видавництвами, бібліотеками книги за домовленістю будуть передані в бібліотечні установи Луганської та Донецької областей.

Книжкова акція, зазначає директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Ігор Дебенко, мала би посприяти національній єдності та соборності України, а також поповненню бібліотечних фондів сучасною українською літературою.

«Така ініціатива дуже потрібна, вона стане одним з кроків до створення єдиного гуманітарного простору, – сказав на презентації акції заступник голови облдержадміністрації Сергій Адамович. – Це те, чому, на жаль, ми мало приділяли уваги. Книга на такому шляху – засіб, який спонукає людину мислити, формувати власну думку».

Сьогодні, в умовах російської агресії та інформаційної війни, така здатність набирає особливої ваги, зазначали на презентації представники місцевих видавництв (ТзОВ «Дискурс», ТОВ «Лілея-НВ», «Нова зоря»), керівники обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка, обласних організацій Національної спілки письменників України та Національної спілки краєзнавців України. Саме тому є нагальна потреба, зокрема, у формуванні державного замовлення щодо видавництва україномовної літератури. До слова, серед книг, які презентуватимуться східним областям, будуть такі, що видані за кошти з обласного бюджету в межах програми захисту та розвитку української мови.

«Дуже добре, що цю акцію оголосили, – зауважив на презентації директор видавництва «Нова зоря» отець Ігор Пелехатий. – Маленькі крапельки добра, які, здавалось би, для нас нічого не варті, здатні пробити броню хаосу, ненависті та насилля, які зараз бачимо на Донбасі. Хай це добро зігріє не одну душу на сході нашої країни».

Як розповів отець Ігор, видавництво «Нова зоря» внесло свою лепту в поширення такого добра. З Івано-Франківщини на схід передали 8 тисяч молитовників для захисників України, підручники християнської етики, збірки прикарпатських поетів, декламації для релігійних свят.

Літературу для акції «Книжкові мости єднають серця» всі бажаючі можуть приносити в обласну універсальну наукову бібліотеку імені Івана Франка.


Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації

Поділитися: