Кіберграм: Мінцифра запускає тест на знання правил безпеки в мережі

15.11.2023

За даними Держспецзв’язку, лише за перші чотири місяці війни хакери здійснили понад 790 атак на кіберсектор України. Тому важливо, щоб українці у всіх сферах знали, як захистити себе та свої дані в мережі. Щоб кожен міг перевірити свої знання, Мінцифра презентує Кіберграм. Це швидкий тест на знання базових принципів безпеки в цифровому середовищі.

«Цифрове середовище — це простір для можливостей, навчання, роботи та комунікації. Кожен онлайн-користувач має право на безпеку та захист у мережі. Ми створюємо освітні продукти, які мають на меті ознайомити українців з базовими правилами безпеки в інтернеті. А Кіберграм — це надійний спосіб перевірити свої знання й уникати помилок на практиці», — пояснює заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Тест перевіряє п’ять компетенцій:

захист пристроїв та безпечне підключення до інтернету;

захист персональних даних і приватності, безпека в інтернеті;

захист особистих прав споживача від шахрайства та зловживань;

захист здоров’я і благополуччя;

захист навколишнього середовища.

«Сьогодні більшість українців чимало часу проводить у кіберпросторі, тож важливо знати основні правила кібергігієни, щоб уміти захиститися від кіберзлочинців. Розроблений кіберекспертами тест Кіберграм допоможе перевірити рівень володіння такими навичками», — розповів Петро Матіяшек, директор Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Кіберграм містить 15 запитань. Вони допоможуть визначити рівень володіння навичками безпечної поведінки в мережі. Після проходження тесту ви отримаєте сертифікат. Його можна поширити в соцмережах чи додати до свого СV.

Проходьте тест за посиланням — https://osvita.diia.gov.ua/cybergram

Поділитися: