Хід виконання Районної цільової програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності с

31.01.2014

В Коломийському районі діє Районна цільова програма соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року, якою передбачено:

1.Забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Виконання завдань затверджених Районною цільовою програмою соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року спрямовані на виконання положень Конвенції ООН про права дитини, законів України «Про охорону дитинства», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

В Коломийському районі станом на 31.12.2013 року проживає 21 768 дітей, з них перебувають на обліку служби у справах дітей райдержадміністрації 163 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 115 позбавлених батьківського піклування, 48 дітей-сиріт. Із загальної кількості 125 перебуває під опікою, 26 перебуває в закладах державного забезпечення, 2 дітей перебувають в Межрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації, 8 влаштовані в прийомні сім‘ї, які проживають в інших районах, 2 дітей в сім`ї родичів, знайомих. На обліку з усиновлення перебуває 33 дітей, а також в районі проживає 26 усиновлених дітей за якими служба здійснює нагляд.

З початку року взято на первинний облік та надано правовий статус 31 дитині-сироті та дітям, позбавленим батьківського піклування, з них 23 дітей влаштовано під сімейні форми влаштування - опіку, 2 в сім`ї родичів, 2 дітей перебуває на повному державному забезпеченні, 2 дітей усиновлено, 2 перебуває в закладах охорони здоров`я. Впроваджується політика щодо популяризації сімейних форм виховання та влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім`ї. Створено рубрику служби у справах дітей на сайті Коломийської райдержадміністрації де розміщені фотографії дітей, які перебувають на обліку з усиновлення.

За 2013 рік службою у справах дітей райдержадміністрації проведено 20 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглядалося 134 питання, які стосувалися захисту законних прав та інтересів дітей. Видано 31 розпорядження про надання статусу дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківських прав, 29 розпоряджень про відчуження майна, 4 розпоряджень про влаштування дітей на державне забезпечення, 7 розпоряджень про призначення опіки та піклування, 5 розпорядження про зміну прізвища дитини, 6 розпоряджень по внутрішній діяльності служби у справах дітей райдержадміністрації.

З метою популяризації сімейних форм виховання службою у справах дітей райдержадміністрації проводиться відповідна робота. Інформація про порядок усиновлення, призначення опіки, піклування, створення прийомних сімей висвітлюється в засобах масової інформації. На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації за 2013 рік перебувало 4 подружжя, які були кандидатами в усиновлювачі. З них одне подружжя знято у зв`язку з усиновленням, та 1 подружжя у зв’язку із закінченням терміну дії документів.

В Коломийському районі функціонує 4 прийомні сім’ї. Прийомні батьки отримують щомісячно державну соціальну допомогу на дітей в розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину. За 2013 рік прийомним сім`ям виплачено допомогу на суму 128 155, 02 грн. Всі діти-сироти, та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою забезпечені державною соціальною допомогою та отримують її в обсязі два прожиткові мінімуми на кожну дитину. Заборгованості щодо виплат дітям, які виховуються в прийомних сім’ях та сім’ях опікунів на даний час немає.

Забезпечено обладнання для повноцінного функціонування ЄІАС «Діти» відповідно до вимог чинного законодавства: виділено окреме приміщення, яке опечатується,встановлено сигналізацію, забезпечено сейфом та окремим комп`ютером.

Вся інформація про дітей-сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах занесена в електронну базу даних, єдину інформаційно-аналітичну систему «Діти», щорічно вносяться нові фотокартки дітей, довідки про проходження медичного огляду, поновлююча інформація про вікові та фізіологічні характеристики дитини, місце навчання, влаштування дитини, відомості про статус дитини.

За 2013 рік проведено 4 засідання координаційної ради у справах дітей з питань:

- 27.03.2013р «Соціальний захист дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Забезпечення своєчасного виявлення та влаштування дітей, які залишилися без піклування батьків. Координація роботи районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, служби у справах дітей райдержадміністрації, відділення кримінальної міліції у справах дітей Коломийського МВ УМВС в Івано-Франківській області»;

- 17.07.2013р «Про стан виконання Указу Президента України від 16.12.2011 року № 1163 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні.»;

- 17.07.2013р «Соціальний захист дітей, які проживають в Коломийському районі»;

-09.10.2013р «Забезпечення реалізації прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на сімейні форми виховання».

Коломийською райдержадміністрацією послугами з оздоровлення та повноцінного відпочинку у 2013 року охоплено 8 151 дитину, що становить 70,5% від загальної кількості дітей. З них, оздоровленням охоплено 3261 дитину, організованим відпочинком -4890.

Із загальної кількості дітей пільгових категорій шкільного віку забезпечено оздоровчими та відпочинковими послугами у 2013 році:

- 100% дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування;

- 100% дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;

- 71,3% дітей-інвалідів;

- 72% дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей;

- 13,5% дітей, які перебувають на диспансерному обліку;

- 90,7% талановитих та обдарованих дітей;

- 88,4% дітей працівників агропромислового комплексу та працівників соціальної сфери села.

В селищі Отинія функціонує комунальна установа «Коломийський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Коломийської районної ради». За період з вересня 2012 року по 01.01.2014 року час пройшли курс реабілітації 17 дітей з такими нозологіями: ураженнями ЦНС, психічними розладами, змішаними вадами, яким надано своєчасну соціальну, психологічну допомогу та організовано навчання відповідно до особливостей та фізичного розвитку.На даний час проходить реабілітацію 9 дітей з особливими потребами.В центрі проводиться двохразове харчування, на яке виділяється 17 грн. в день на одну дитину. Діти-інваліди забезпечуються безплатно транспортними послугами для підвозу дітей з дому до Центру та в зворотньому напрямку. На фінансування центру виділено 528,9 тис. грн. Отримано спонсорську допомогу у вигляді телевізора та DVD, 2-х ліжок, інвалідних візків та ходунів від сім`ї Шуман із Німечинни.

2. Захист житлово-майнових прав дітей.

Службою у справах дітей Коломийської райдержадміністрації забезпечується контроль за виконанням рішень щодо захисту житлових та майнових прав дітей, встановлення опіки над майном дітей.

Згідно ст. 46 Житлового кодексу України, ст. 11 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» сільські та селищні ради своєчасно (з 16-ти років) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, беруть на квартирно-соціальний облік. Станом на 31.12.2013 р на квартирно- соціальному обліку перебуває 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На виконання Районної цільової програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року передбачено кошти на 2013 рік в розмірі 10 0000 грн. для придбання житла дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Відповідно до рішення Комісії з питань забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у яких відсутнє житло від 07.11.2013 року № 1 вирішено виділити кошти на суму 72 000 гривень з районного бюджету для придбання житла особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування Герману Юрію Юрійовичу, 11.03.1994 р.н. Платіжні доручення на переведення коштів для придбання житла знаходяться в Казначейській службі.

На обліку служби у справах дітей перебуває 163 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, з них: 151 дітей мають право користування житлом, 7 дітей мають житло на праві власності, 1 дитина немає житла, 4 дітей не забезпечені житлом, але перебувають на квартирно-соціальному обліку.

3.Подолання дитячої безпритульності та бездоглядності в Коломийському районі.

Питання здобуття повної середньої освіти дітьми, які не навчались взагалі у загальноосвітніх закладах, на базі вечірніх (змінних) шкіл і професійно-технічних закладів перебуває на контролі відділу освіти, у справах молоді та спорту, службі у справах дітей райдержадміністрації, районному центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Службою у справах дітей райдержадміністрації проведено на початку навчального року Всеукраїнський профілактичний рейд «Урок», в результаті виявлено 2 дітей, які не приступили до навчання, 1 дитину влаштовано в центр соціально-психологічної реабілітації, 1 влаштовано в притулок служби у справах дітей облдержадміністрації.

З метою створення належних умов для зміцнення фізичного, психічного здоров`я та соціального благополуччя дітей з кризових сімей, дітей з девіантною поведінкою та обдарованих підлітків, пропаганди здорового способу життя, профілактики тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії та токсикоманії у дитячому середовищі, масового залучення неповнолітніх до занять фізкультурою та спортом в позаурочний час проведено наступну роботу. Затверджено графік виїздів мобільних груп представників координаційної ради з метою запобігання поширення негативних явищ: наркоманія, алкоголізм, тютюнопаління, токсикоманія, захворювання на ВІЛ СНІД та туберкульоз в дитячому та молодіжному середовищі, згідно якого здійснюються виїзди по навчальних закладах району. Взято участь у рамках щорічної Всеукраїнської акції 16 днів проти насильства проведеної спільно з управлінням освіти, молоді та спорту райдержадміністрації здійснено виїзди у загальноосвітні заклади району, де проведено профілактичні бесіди з учнями на теми: «Негативний вплив психотропних речовин на організм підлітків», «Профілактика негативних явищ у шкільному середовищі», «Запобігання поширення психотропних речовин у шкільному середовищі».

Протягом 2013 року проведено профілактичну роботу у 51 школі району, перевірено стан виховної роботи у 28 школах району. За результатами перевірки надано методичні рекомендації заступникам з виховної роботи навчальних закладів. Аналізуючи стан проведеної виховної роботи з дітьми по навчальних закладах, можна зробити висновок про те, що в усіх школах проводяться засідання ради профілактики правопорушень, профілактична робота з дітьми, які схильні до правопорушень.

З метою профілактики негативних явищ серед дітей, які скоїли злочини, правопорушення, затримані за вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, бродягування, жебракування проводиться відповідна робота. Станом на 31.12.2013 року з 13 дітьми вищевказаної категорії проведено профілактичну роботу.

Здійснюється соціальний захист прав дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Станом на 31.12.2013 року на обліку дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах перебуває 11 дітей. За 2013 рік обстежено 115 сімей, 19 дітей вилучено з сімей, влаштовано на державне забезпечення, а також під сімейні форми виховання. Виявлено та взято на облік дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах 5 дітей, які зазнали насильства. Батьків притягнуто до кримінальної та адміністративної відповідальності.

Протягом 2013 року на облік дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах було взято 32 дитини, з них 5 дітей, які зазнали насильства. 19 дітей вилучено: 6- влаштовано в Міжрегіональний центр соціально-психологічної реабілітації дітей, 3- в притулок для дітей служби у справах дітей облдержадміністрації, 10 дітей - в заклади охорони здоров`я, які повернуті в рідну сім`ю. Із загальної кількості (32) – 18 дітей набули статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 14 дітей повернуті або залишені проживати в рідних сім`ях. Подано 6 позовів щодо позбавлення батьків батьківських прав за неналежне утримання та виховання, з них 3 позови перебувають на слуханні в Коломийському міськрайонному суді.

За 2013 рік службою у справах дітей проведено 26 профілактичних рейдів. Виявлено 2 випадки порушень правил торгівлі спиртними напоями, підприємців притягнуто до адміністративної відповідальності.

4. Дотримання чинного законодавства щодо працевлаштування дітей.

За 2013 рік працевлаштовано 6 неповнолітніх осіб.

Службою у справах дітей Коломийської райдержадміністрації ведеться робота по сприянню в працевлаштуванні і забезпеченні першим робочим місцем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа.

За результатами перевірки проведеної службою у справах дітей райдержадміністрації спільно із територіальною державною інспекцією з питань праці в Івано-Франківській області щодо працевлаштованих дітей виявлено порушення:

За 2013 рік працевлаштовано 6 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

5.Проведені заходи службою у справах дітей райдержадміністрації за 2013 рік.

Відповідно до Районної цільової програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року до Великодніх свят 106 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах надано допомогу продуктами харчування на загальну суму 15 000 грн. Відповідно до Програми до Різдвяних свят 124 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах вручено продукти харчування на суму 11 018, 40 грн.

Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за 2013 рік організовано та проведено наступні заходи:

- святкування до Дня захисту дітей, дітям роздані канцтовари, організований святковий концерт та солодкий стіл. Протягом місячника святкування Дня захисту дітей в ЛОК «Прикарпатські зорі», за сприяння служби у справах дітей облдержадміністрації, для дітей, які оздоровлювались організовано концерт за участю гурту «Полюси»;

- за сприяння організації «Золота генерація» проведено оздоровчу поїздку для 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в туристичний комплекс «Буковель», після екскурсії організовано обід, дітям роздано одяг та взуття, а також солодощі;

- спільно з молодіжною адміністрацією напередодні початку навчального року була проведена акція «Не залишимо без уваги жодної дитини», під час якої дітям були роздані канцтовари.

Службою у справах дітей проведено районне свято, присвячено Міжнародному Дню захисту дітей. У заході взяло участь 110 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Дітям вручено подарунки.

До Дня святого Миколая для 124 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах організовано перегляд вистави «Коза-дереза» та солодкий стіл, вручено солодощі. В рамках Всеукраїнської акції «З відкритим серцем до кожної дитини» проведено свято до Дня святого Миколая у готельному комплексі Нижньому Вербіжі, для дітей пільгової категорії.

З нагоди святкування Міжнародного дня усиновлення службою у справах дітей Коломийської райдержадміністрації проведено громадські слухання з жителями с. Велика Кам‘янка на тему: «Кожній дитині – родину». Присутніх ознайомлено з процедурою усиновлення дітей, надано інформацію про дітей, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей і підлягають усиновленню, роздано листівки із основною інформацією про усиновлення, телефони відповідальних осіб та адресу куди звернутись, щоб усиновити дитину.

З нагоди святкування Дня спільних дій в інтересах дітей надана допомога продуктами харчування дітям, з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, в тому числі тим, які зазнали насильства. Службою у справах дітей організовано круглий стіл за участю відповідальних відділів адміністрації та організацій району на тему: «День спільних дій в інтересах дітей» з питань:

-пільги для дітей, які виховуються в прийомних сім`ях, сім`ях опікунів, піклувальників та з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що навчаються в середньо-спеціальних навчальних закладах;

-захист житлово-майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

-подолання дитячої бездоглядності та безпритульності.

Згідно ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства» та ст. 11 постанови Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення служби у справах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» №226 від 05.04.1994 року службою у справах дітей Коломийської райдержадміністрації забезпечено дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у навчально-виховних та навчальних закладах, єдиними квитками, які дають право на безоплатне відвідування кінотеатрів, музеїв, спортивних споруд, безоплатний проїзд у громадському транспорті.

Службою у справах дітей Коломийської райдержадміністрації розроблено План заходів на виконання у 2012 році Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року.

Пріоритетним напрямом роботи служби у справах дітей у 2014 році є влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування під сімейні форми виховання, усиновлення, опіку, прийомні сім`ї, дитячі будинки сімейного типу, захист житлово-майнових прав дітей та запобігання явищ дитячої бездоглядності, організація проведення циклу спеціальних теле та радіопередач з метою ознайомлення громадян з інформацією про усиновлення, наведення в них позитивних прикладів влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім`ї громадян.

6. Матеріально-технічне забезпечення Програми.

На виконання Районної цільової програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року на 2013 рік передбачено кошти на суму 130 000 грн., з них 10 0000 грн. для придбання житла дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, виділено 75 000 грн.

До Великодніх свят надано допомогу продуктами харчування дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування на суму - 15 000 грн.

До Різдвяних свят надано допомогу продуктами харчування дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування на суму - 11 018 грн.

На проведення профілактичних рейдів Діти вулиці», «Вокзал» використано

для придбання паливно-мастильних матеріалів 3 981 грн.

7. Інформаційне забезпечення, висвітлення роботи щодо виконання Програми в ЗМІ.

Систематично здійснюється висвітлення роботи служби у справах дітей в засобах масової інформації. Продовжується публікація інформації та життєвих історій про дітей, які підлягають усиновленню у рубриці газети «Вільний голос» «Кожній дитині родину», За 2013 рік опубліковано 12 статей про роботу служби у справах дітей райдержадміністрації щодо подолання дитячої бездоглядності, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування під сімейні форми влаштування. Проведені заходи службою у справах дітей висвітлено на місцевому телебаченні. Ведеться журнал проведених заходів службою у справах дітей, де розміщені фото та інформація.

Поділитися: