Хід реалізації в Коломийському районі ініційованої Президентом України В.Ф. Януковичем Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки

26.07.2013

Відповідно до розпорядження облдержадміністрації від 19.03.2013 №168 «Про невідкладні завдання визначені Президентом України Януковичем В.Ф. на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України 27 лютого 2013 року щодо реалізації Програми активізації розвитку економіки на 2013-2014»

Пункт 2. Реалізація Програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки в районі здійснюється за напрямами:

підвищення конкурентоспроможності економіки як основи для побудови сильної держави;

поліпшення інвестиційних умов;

підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення;

розвиток високотехнологічних перспективних секторів;

проведення структурних реформ у стратегічних секторах;

міжнародна співпраця та розвиток експортного потенціалу

Управління економіки райдержадміністрації постійно рекомендує суб’єктам підприємницької діяльності в галузі торгівлі і ресторанного господарства району створювати сприятливі умови для реалізації виробленої продукції місцевими товаровиробникам. Суб’єктам підприємницької діяльності рекомендовано при укладенні угод на постачання продукції надавати перевагу місцевим товаровиробникам, зокрема, підприємствам м’ясопереробної, борошномельної, хлібопекарської, молочної галузі, лікеро-горілчаної промисловості Івано-Франківської області. Бюджетними установами договори на поставку продуктів харчування укладаються із місцевими товаровиробниками. Управління економіки райдержадміністрації спільно з управлінням агропромислового розвитку райдержадміністрації залучають місцевих товаровиробників і переробні підприємства до участі у ярмарках сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів на ринках району та області.

Відповідно до Програми соціально-економічного і культурного розвитку району на 2013 рік, а також Стратегії економічного та соціального розвитку Коломийського району до 2015 року, одним із основних завдань є забезпечення належного інвестиційного клімату.

Станом на 1 квітня 2013 року обсяг іноземного капіталу склав 4,8 мільйони доларів США. Зменшення обсягів іноземних інвестицій на 58,4 тис.дол.США виникло за рахунок курсової різниці (вилучення іноземного капіталу не було).

Структура іноземних інвестицій за І квартал 2013 року по галузях:

- сільське господарство, лісове, рибне господарство: 1568,9 тис.дол.США;

- промисловість: 2372,7 тис.дол.США;

- будівництво: 131,4 тис.дол.США;

- оптова та роздрібна торгівля, ремонт автомобільних засобів і мотоциклів: 583,7 тис.дол.США;

- поштова та кур’єрська діяльність: 142,7 тис.дол.США;

- діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування: 0,4 тис.дол.США.

В І кварталі 2013 року у розвиток економіки Коломийського району вкладено 30590,0 тис. гривень капітальних інвестицій у матеріальні активи. Капітальні інвестиції надходили в такі підприємства: ТОВ «Західнафтосервіс», ТОВ «АЛ-ПРУТ», ФГ «Прометей», СТОВ «Корнич», ПП «Гермес-1», ТОВ «Левада», ТОВ «АБО-МІКС», ФГ «ДелСо», компанія «Агро-Дует», ПП «Степан Мельничук», ТОВ «Геос», УПГ «Інвест».

Інвестиції залучались в район також через міжнародні фінансові організації, міжнародну технічну допомогу. Завдяки реалізації в районі ІІ фази Проекту ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» впроваджено 4 проекти на загальну суму 708,0 тис.грн.: капітальний ремонт приміщення амбулаторії загальної практики та сімейної медицини с.Залуччя, (159,784 тис.грн.), капітальний ремонт приміщення амбулаторії загальної практики та сімейної медицини с.Перерив (161,730 тис.грн.), заміна енергозберігаючих вікон та дверей, підведення опалення до II корпусу Молодятинської ЗОШ I-II ступенів (173,646 тис.грн.), впровадження енергозберігаючих заходів в Черемхівській ЗОШ I-II ступенів з метою забезпечення здорового розвитку дітей та економії бюджетних коштів (212,747 тис.грн.).

В рамках українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері і дитини» залучено міжнародну технічну допомогу у вигляді медичного обладнання для пологового будинку на загальну суму 460,0 тисяч гривень.

Крім того, за рахунок цільових екологічних інвестицій, спрямованих на зменшення обсягу викидів парникових газів в закладах освіти району (Кіотський протокол), залучено 15,9 мільйонів гривень на роботи по заміні вікон на енергозберігаючі металопластикові та утеплення фасадів в наступних навчальних закладах:

1. Іванівецька ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт - 1023,9 тис.грн.;

2. Товмачицька ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт - 1020,1 тис.грн.;

3. Турківська ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт - 3118,3 тис.грн.;

4. Підгайчиківська ЗОШ І-ІІІст., вартість робіт - 2004,1 тис.грн.;

5. Отинійська ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт - 3982,1 тис.грн.;

6. Ковалівська ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт - 988,2 тис.грн.;

7. П’ядицька ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт - 1688,7 тис.грн.;

8. Мишинська ЗОШ І-ІІ ст., вартість робіт - 2130,6 тис.грн.

Додатково подано в головне управління регіонального розвитку та капітального будівництва облдержадміністрації кошторисну документацію на загальну суму 51,6 мільйона гривень на проведення вищевказаних робіт у 2013 році у наступних закладах освіти і медицини:

- Печеніжинська ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 7,1 млн.грн.;

- Коршівська ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 7,4 млн.грн.;

- Великокам’янська ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 5,4 млн.грн.;

- Гвіздецька ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 14,3 млн..грн.;

- Нижньовербізька ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 7,8 млн.грн.;

- Шепарівцівська ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 4,5 млн.грн.;

- Коломийська дитяча лікарня – вартість робіт – 5,1 млн.грн.

Управлінням економіки районної державної адміністрації розроблено та затверджено організаційні заходи щодо активізації інвестиційно-інноваційної діяльності на промислових підприємствах району. В результаті відбулось покращення інноваційної діяльності, освоєння конкурентоспроможних видів продукції, розширення асортименту та збільшення виробництва товарів народного вжитку на таких підприємствах району:

- ДП «Ветсанзавод»: придбано котел ТЕ/14, використання якого дозволило наростити продуктивність та потужність виробництва завдяки збільшенню подачі технологічного пару в 3 рази, також введено нову технологічну лінію по виробництву кісткового борошна та органічних добрив.

- ТОВ «Ал-Прут»: введено новий вид продукції – зброджений яблучний сік, для виготовлення якого до технологічного процесу включено бродіння. Даний вид соку використовуватиметься в галузі виробництва алкогольних напоїв після проходження процесу дистиляції.

- ФГ «ДелСо» розширило асортимент своєї продукції шляхом виробництва нових видів ковбасних виробів («Баликова», «Імператорська» та «Гурман») та курок фаршированих.

Райдержадміністрацією та районною радою налагоджено співпрацю з Кутновським та Бартошицьким повітами (Республіка Польща), Аксайським районом Ростовської області (Російська Федерація), містом Варпалота (Угорська Республіка).

З метою забезпечення сприятливих умов для залучення й ефективного використання вітчизняних та іноземних інвестицій для розвитку району здійснювались такі заходи:

- поновлено базу даних вільних земельних ділянок та виробничих площ. Інформацію про це розміщено на сайті райдержадміністрації;

- з метою залучення внутрішніх і зовнішніх інвесторів в економіку району виготовлено презентаційні матеріали (диски), на яких розміщено інформацію про економічний та туристичний потенціал району, продукцію підприємств району та інвестиційні пропозиції. Також розроблено двомовний каталог основних підприємств району;

- поновлено інформацію на інформаційному стенді та на веб-сторінці райдержадміністрації http://ww2.gov.if.ua про проходження дозвільно-погоджувальних процедур на етапах реєстрації СПД, набуття права на земельну ділянку, зміну цільового призначення земельної ділянки, отримання дозволу на виконання будівельних робіт, реконструкцію приміщень, прийняття в експлуатацію завершеного об’єкта та інш.;

- в рамках програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», з метою активізації транскордонного партнерства між Україною та Словаччиною шляхом залучення інвестицій в Івано-Франківську та Закарпатську області (цільові регіони) та створення можливості кваліфікованого обслуговування інвестицій спільно з Асоціацією економічного розвитку Коломийщини продовжується реалізація заходів проекту «Створення словацького центру першого контакту в Коломийському районі».

- з метою активізації зовнішньоекономічної діяльності підприємств району в рамках транскордонної співпраці продукція харчової та переробної галузі району була представлена Коломийським бізнес-центром на українсько-словацькому бізнес-форумі, який відбувся в березні 2013 року в м. Стара Любовня Пряшівського району (Словацька Республіка);

- 11-12 квітня 2013 року делегація району взяла участь в конференції «Пошук і видобуток сланцевого газу. Можливості для інвесторів.», яка відбулась в гміні Кужетнік Вармінсько-Мазурського воєводства.

- 12 квітня 2013 року в райдержадміністрації відбувся семінар-презентація науково-технічних розробок Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника за участю науковців університету, керівників управлінь та відділів райдержадміністрації, сільських та селищних голів, представників садиб «зеленого туризму» та керівників підприємств. На семінарі – презентації розглянуто питання:

- розробка стратегії соціально-економічного розвитку Коломийського району на період до 2020 року з визначенням пріоритетів та шляхів їх вирішення;

- розробка концепції розвитку туристичної галузі в районі, проведення аналітичних досліджень та підготовка експертних висновків з вивчення потреб туристів, формування туристичних потоків, визначення перспективних шляхів розвитку туризму на Коломийщині.

Науковці університету представили свої рекомендації щодо розробки інвестиційних проектів по реконструкції консервного цеху з виготовлення овочевих і фруктових консервів та переробки сільськогосподарської продукції за новими технологіями ПП «Степан Мельничук»; будівництва заводу з виготовлення альтернативного палива (переробка японської лози); впровадження комплексної переробки твердих побутових відходів; будівництва заводу з утилізації медичних препаратів та медичних відходів на базі Коломийського ветсанзаводу; соціально-психологічні чинники готовності населення до роздільного збирання сміття.

Районною державною адміністрацією затверджено районний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», який розміщено на офіційному сайті ww2.gov.if.ua для обговорення населенням району в рубриці «Районний комітет з економічних реформ» та щоквартально готується узагальнена інформація про хід виконання економічних реформ у районі.

Управління економіки районної державної адміністрації щомісячно готує зведену довідку по виконанню Програми соціально-економічного розвитку Коломийського району у 2013 році.

Пункт 6. Реалізація в Коломийському районі нових соціальних ініціатив Президента України: «Діти – майбутнє України»

«Підвищення якості життя для сімей з дітьми»

Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» з 01.01.2013р. збільшився прожитковий мінімум на одну особу і відповідно збільшився розмір всіх видів державних соціальних допомог. На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 01.07.2013р. перебуває 726 малозабезпечених сімей, в яких виховується 1178 дітей, в тому числі 226 багатодітних сімей, в яких виховується 784 дитини.

Так, за І півріччя 2013 року отримали різні види державних соціальних допомог 10 916 сімей на суму 62 287,0 тис.грн. З них:

- державна допомога сім’ям з дітьми виплачена 7607 одержувачам на загальну суму 44 159,8 тис.грн., в тому числі допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування виплачена 38 одержувачам на суму 806,0 тис.грн.;

- державна допомога малозабезпеченим сім’ям виплачена 726 одержувачам на суму 8 854,1 тис.грн.;

- державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам виплачена 1004 одержувачам на суму 6 895,3 тис.грн.

Крім того, в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 01.07.2013р.на обліку перебуває 4 сім’ї, які отримують соціальну допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошове забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам, протягом І півріччя 2013 року така допомога виплачена на суму 63,5 тис.грн.

«Кожній дитині – всебічний розвиток»

З метою доступності кожної дитини до дошкільної освіти значна увага приділялась та приділяється розвитку цієї галузі. На даний час у районі діє 34 дошкільні навчальні заклади, де виховується 2019 дітей. Продовжується розширення мережі дошкільних навчальних закладів. У районному та сільському бюджетах на 2013 рік передбачено кошти в сумі 2216,605 тис.грн. на проведення робіт по:

- реконструкції приміщення під дитячий садок у селі Шепарівці, на що передбачено кошти в сумі 138,133 тис.грн.;

- будівництву дитячих садків, на що передбачено кошти загальною сумою 888,684 тис.грн.у селах Королівка та Сопів;

- капітальному ремонту дитячого садка у селах Джурків, Великий Ключів, Молодятин та спортивного залу дитячого садка «Колосок» в селі Підгайчики, на що передбачено кошти в сумі 1189,788 тис.грн.

Оздоровчими та відпочинковими послугами станом на 01.07.2013р. забезпечено:

- 58 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування (67,4% до планового показника);

- 1968 дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей (98,4%);

- 112 дітей-інвалідів (100,0%);

- 30 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (81,1%);

- 82 дітей, які перебувають на диспансерному обліку (82,0%);

- 288 талановитих та обдарованих дітей (100,0%);

- 3719 дітей працівників АПК та соціальної сфери села (98,7%).

Всього із загальної кількості 11 553 дітей шкільного віку у 2013 році заплановано забезпечити оздоровчими та відпочинковими послугами 8145 дітей (70,5%), з них станом на 01.07.2013р. забезпечено оздоровчими та відпочинковими послугами 6257 або 76,8% до запланованого показника.

З початку 2013 року райдержадміністрацією направлено на оздоровлення в МДЦ «Артек» - 11 дітей, УДЦ «Молода гвардія» - 14 дітей, ПЗОВ «Перлина Придністров’я» Городенківського району – 14 дітей, ЛОК «Прикарпатські зорі» с.Слобода І заїзд - 18 дітей, ІІ заїзд – 22 дітей, ПЗОВД «Опілля» Рогатинського району – 9 дітей, м.Феодосія МТЛК «Сфера» - 32 дітей, ІІ заїзд с. Вигодівка ДЗСТ «Перлина Карпат» Долинського району – 18 дітей.

Третій рік поспіль у нашому районі функціонують 3 профільні табори:

1. Табір лідерів учнівського самоврядування «Наше місто» при Турківській ЗОШ І-ІІІ ст., в який залучають волонтера із Сполучених штатів Америки.

2. Наметове містечко при Слобідському НВК.

3. Табір спортивного спрямування при Корницькій РДЮСШ для обдарованих дітей.

«Сімейний затишок – кожній дитині»

Одним із головних напрямків діяльності служби у справах дітей райдержадміністрації та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є забезпечення сімейного затишку дітям-сиротам та дітям, які залишилися без батьківського піклування. З метою запобіганню ранньому сирітству, забезпечення соціально-психологічної підтримки батьків, у яких народилися діти з вадами розвитку, забезпечення психологічної та соціальної підтримки вагітних жінок та неповнолітніх матерів, а також поширення засад відповідального, усвідомленого батьківства, Коломийським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі пологового будинку створено консультаційний пункт. Робота пункту будується на засадах співпраці з медичними працівниками жіночої консультації та пологового будинку м.Коломия.

На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 162 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (110 позбавлених батьківського піклування, 52 дітей-сиріт). З них 122 дітей перебуває під опікою, 28 перебуває в закладах державного забезпечення, 8 в прийомних сім’ях, 3 в сім’ях родичів і знайомих. На обліку з усиновлення перебуває 37 дітей. З початку року на первинний облік взято 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 11 дітей влаштовано під сімейні форми виховання-опіку, 1 дитина влаштована в Міжрегіональний центр психологічної реабілітації дітей в Івано-Франківській області, 1 дитина - у Долинський дитячий будинок «Теплий дім», 1 дитина - у Надвірнянський будинок дитини та 3 дітей - в сім’ї родичів, знайомих.

З метою популяризації сімейних форм виховання службою у справах дітей райдержадміністрації проводиться відповідна робота. Інформація про порядок усиновлення, призначення опіки, піклування, створення прийомних сімей висвітлюється в засобах масової інформації. В районі функціонує чотири прийомні сім’ї. На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває два подружжя – кандидати на усиновлення дитини.

В районі прийнято цільову Програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року, якою передбачено на 2013 рік кошти в розмірі 100,0 тис.грн. для придбання житла особам з числа сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирно-соціальному обліку.

З вересня 2012 року в районі функціонує комунальна установа Коломийської районної ради «Коломийський районний реабілітаційний центр для дітей-інвалідів» в селищі Отинія, де станом на 01.07.2013р. проходять соціальну реабілітацію 11 дітей-інвалідів, для яких створено відповідні умовах для повноцінного фізичного, психологічного та розумового розвитку для тих, хто цього потребує, з часу створення центру реабілітацію пройшло 6 дітей-інвалідів.

Пункт 8. З метою розширення мережі позашкільних навчальних закладів вжити заходів щодо відкриття відділень Малої академії наук України в районі. В районі у 2013-2014 навчальному році планується відкриття відділення малої академії наук України на базі Ковалівської ЗОШ І-ІІІ ст. У даний час на базі цієї школи діє наукове товариство на громадських засадах.

На даний час у районі функціонує 4 позашкільні навчальні заклади: Коломийський районний будинок дитячої та юнацької творчості, Гвіздецький будинок туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді, Отинійська художньо-реміснича школа, Коломийська районна дитячо-юнацька спортивна школа, працює 163 гуртки різних напрямків діяльності, де займаються 2393 вихованці.

Пункт 9. Реалізація районної програми «Спортивний майданчик на 2010-2014 роки». На даний час в районі функціонують універсальні спортивні майданчики із синтетичним покриттям в селищі Гвіздець, селах Ковалівка, Корнич, Іванівці, Малий Гвіздець, П’ядики, Спас, Турка, Угорники, Ценява, в цьому році продовжується робота по відкриттю спортивних міні-майданчиків із синтетичним покриттям в с.Велика Кам’янка, с.Воскресинці, с.Матеївці та смт.Печеніжин. А також продовжується:

Реалізація проекту третього обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування в галузі фізичного виховання:

- Проект Малокам’янської сільської ради: «В здоровому тілі-здоровий дух. Основні роботи по зведенню спортивного майданчика під штучне покриття»;

- Проект Коршівської сільської ради «Реконструкція сільського стадіону з облаштуванням огорожі та глядацьких трибун».

Також планується розпочати роботу по розміщенню дитячої футбольної школи в с.Турка.

Поділитися: