Інтерв'ю голови Коломийської райдержадміністрації: "Щоб край наш був писанковим і заможним"

15.11.2013

Відповідно до пріоритетних напрямів програми Президента України Віктора Януковича «Україна – для людей» та соціальних ініціатив, Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава», на Коломийщині реалізуються заходи щодо забезпечення добробуту населення, створення належних умов та розвитку інфраструктури населених пунктів району. Про це – наша розмова з головою райдержадміністрації Михайлом Негричем.

– Михайле Михайловичу, оскільки наша розмова відбувається напередодні професійного свята, Дня працівників сільського господарства, напевне Вам, як у першу чергу господарнику, «Заслуженому працівнику сільського господарства», хотілося б розповісти про досягнення саме у цій галузі?

– Низка агроформувань району працює плідно, залучаючи вітчизняні та іноземні інвестиції. Намагаємося усе робити, щоб наші родючі землі не заростали бур’янами. Станом на 17 жовтня всіма категоріями господарств зібрано зернові та зернобобові – урожайність 41,9 ц з гектара. Зросли валові надої молока, нарощується поголів’я худоби. Продовжується посів озимих культур під урожай наступного року. Наші аграрії заслуговують тільки слів найбільшої вдячності за свою працю і великого пошанівку.

Під постійним контролем знаходиться питання виплати спеціальної тваринницької дотації за утримання та збереження до певного віку молодняка ВРХ. З початку року для отримання дотації подали документи 2403 осіб на 3953 голову ВРХ, на загальну суму 1863,75 тис. грн., уже оплачено 1148,9 тис. грн. Також здійснюється часткове відшкодування закупівлі фізичними особами установок індивідуального доїння. Тож держава зі свого боку всіляко підтримує аграріїв, цьому сприяють і соціальні ініціативи Президента.

– Іноземні інвестиції – один із ключових факторів, що сприяють модернізації економіки країни. Яких домовленостей у цьому плані нам вдалося досягнути?

– Станом на перше липня в економіку району інвесторами з 12 країн світу вкладено 4,3 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій. Основними інвесторами залишаються нерезиденти Угорщини та Польщі. Найбільші обсяги іноземного капіталу спрямовано у підприємства переробної промисловості. З метою активізації зовнішньо-економічної діяльності підприємств району продукція харчової та переробної галузі району була представлена Коломийським бізнес-центром на українсько-словацькому бізнес-форумі в міста Стара Любовня Пряшівського району (Словацька Республіка). Також делегація району взяла участь в конференції «Пошук і видобуток сланцевого газу. Можливості для інвесторів», яка відбулася в ґміні Кужетнік Вармінсько-Мазурського воєводства. Відбувся семінар-презентація науково-технічних розробок Прикарпатського національного університету в залі райдержадміністрації, на якому науковці університету представили свої рекомендації, щодо розробки інвестиційних проектів по реконструкції консервного цеху з виготовлення овочевих і фруктових консервів та переробки сільськогосподарської продукції за новими технологіями ПП «Степан Мельничук»; будівництва заводу з виготовлення альтернативного палива (переробка японської лози); впровадження комплексної переробки твердих побутових відходів, будівництво заводу з утилізації медичних препаратів та медичних відходів на базі Коломийської філії Державного підприємства «Укрветсанзавод».

Що стосується відродження та розвитку підприємств, то на території «Сільмашу» створено українсько-французьке підприємство, яке займатиметься виготовленням деталей для автомобілів. Фонд Держмайна організовує конкурс з продажу контрольного пакету акцій заводу. Запропонована ціна 10 млн. грн. (без дебіторської заборгованості), сподіваємося, буде привабливою для інвесторів. На найвищому рівні вирішено питання будівництва в Коломиї підприємства з переробки деревини австрійською фірмою «Швайгоффер» з інвестуванням у цю програму 200 млн. євро.

– Як реалізовуються соціальні ініціативи Президента щодо підвищення соціального захисту найбільш уразливих верств населення?

– Згідно Закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік» з першого січня збільшився прожитковий мінімум на одну особу і, відповідно, збільшився розмір всіх видів державних соціальних допомог.

За січень–серпень отримали різні види державних соціальних допомог 11328 сімей на суму 84539 тис. грн., субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива надано 1912 сім’ям на суму 1388,9 тис. грн.

Пільговим категоріям громадян надаються пільги на житлово-комунальні послуги, зв’язок, тверде паливо і скраплений газ, проїзд. Фактично профінансовано на надання пільг з Державного бюджету на суму 7815,1 тис. грн., з місцевого – на суму 111,8 тис. грн. На компенсаційні виплати громадян, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС за січень–серпень профінансовано з Державного бюджету 235,6 тис. грн. Виплачено одноразову грошову допомогу з місцевого бюджету – 332 громадянам на суму 87,7 тис. грн.

У територіальному центрі соціального обслуговування райдержадміністрації на обліку перебуває 686 одиноких та одиноко проживаючих громадян району. При територіальному центрі функціонує Ковалівське стаціонарне відділення, де проживають і лікуються 30 громадян. З вересня минулого року в районі функціонує районний реабілітаційний центр для дітей-інвалідів у селищі Отинія, де проходять соціальну реабілітацію 11 дітей-інвалідів.

Збільшився у десять разів розмір допомоги на догляд за хворими внаслідок психічних розладів і становить тепер 1.147 грн., тож якщо до червня цю допомогу отримувало лише дев’ять громадян, то тепер 68. Велика увага приділяється дітям-сиротам, та дітям, позбавленим батьківського піклування. З початку року на обліку таких перебуває 22 дітей, з них 16 дітей влаштовано під сімейні форми виховання – опіку, троє – в сім’ї родичів, одну – в Івано-Франківський притулок, двоє дітей усиновлено.

Збільшено допомогу малозабезпеченим сім’ям, одиноким матерям. А матерям-героїням, яким присвоюється це звання ще з 1996-ого, тільки з 2012-ого почали виплачувати одноразову допомогу. Протягом цього року це почесне звання Указом Президента присвоєно 402 багатодітним матерям району.

– Яка загалом ситуація в освіті. Чи вдалося реалізувати Програму «Теплий туалет»?

– Нашими пріоритетами в освіті є соціальні ініціативи «Діти – майбутнє України». Мережа повністю відповідає потребам населення району: загальноосвітніх шкіл – 59, в них учнів – 11042. Дошкільних закладів – 34, у них виховується 2009 дітей.

З метою розширення мережі дошкільних навчальних закладів у районному та сільських бюджетах на цей рік передбачено кошти в сумі 2553,5 тис. грн.: на проведення робіт з реконструкції приміщення під дитячий садок у селах Великий Ключів та Шепарівці, будівництво дитячих садків у селах Королівка та Сопів, капітальний ремонт садків у селах Джурків та Молодятин, спортивного залу у дитсадку села Підгайчики.

Минулого тижня ми відкрили садочок у Джуркові, а незабаром буде відкрито у Молодятині.

Було передбачено влаштувати теплі санвузли в 12 навчальних закладах району. Зокрема, Жукотинська сільська рада виграла під ці роботи ґрант, тож управління освіти тут співфінансувало 25 тис. грн. Там, де вони споруджувалися методом народної будови, влада району виконала свої зобов’язання: гроші проплачено, матеріали закуплено. Таким чином у всіх школах району будуть теплі туалети.

У напрямі «Кожній дитині – всебічний розвиток», а саме щодо модернізації дитячих спортивних майданчиків – на Коломийщині діють 13 універсальних спортмайданчиків із синтетичним покриттям. Відкрито такі, зокрема, у Великій Кам’янці, Воскресинцях, Печеніжині. Продовжується реалізація проекту третього обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування в галузі фізичного виховання: проект Малокам’янської сільської ради «В здоровому тілі – здоровий дух». Основні роботи по зведенню спортмайданчика під штучне покриття; проект Коршівської сільської ради «Реконструкція сільського стадіону з облаштуванням огорожі та глядацьких трибун, роботи по встановленню спортмайданчика із синтетичним покриттям у селі Матеївці». Планується також розпочати роботу по створенню дитячої футбольної школи в селі Турка.

– Ми всі очевидці того, як з кожним днем росте клініко-діагностичний центр – десятилітній довгобуд, який, вже не вірилося, що можна зрушити з місця.

– До кінця цього року будівельні роботи тут буде закінчено. Ще трохи – і Коломийщина матиме власне медичне містечко, яке стане шпитальним округом, обслуговуватиме ще й мешканців сусідніх районів. З Державного бюджету цьогоріч передбачено на будівництво 7870,7 тис. грн., з них вже освоєно 650 тис. грн., а також погашено кредиторську заборгованість за виконані у 2012 році роботи на суму 1465,862 тис. грн. Взагалі в медицині вдалося зробити багато. Відкрито четвертий та п’ятий поверхи терапевтичного корпусу ЦРЛ після капремонту, клінічну лабораторію у Печеніжинській міській поліклініці. Проведено роботи по капремонту лабораторії амбулаторії села Княждвір та роботи по завершенню капремонту амбулаторії загальної практики сімейного медицини села Залуччя.

Дуже велику допомогу нам надали меценати. Зокрема, хочу висловити щиру подяку своїм друзям – подружжю Шуманнів з Німеччини. В рамках українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» отримано медобладнання для пологового будинку на суму 460 тис. грн. За всіма прогнозами, стан медичного обслуговування на Коломийщині дедалі кращатиме.

– Наступний рік оголошено Президентом України роком доріг. Але на Коломийщині вже й так багато зроблено.

– З передбачених коштів з Держбюджету 3092 грн. та залишку за 2012 рік – 194,69 тис. грн. на капітальний ремонт доріг освоєно понад 652 тис. грн. в селах сільських рад Воскресинцівської, Ліснохлібичинської, Матеєвецької, Нижньовербізької, П’ядицької, Рунґурської та селищних рад Отинійської і Печеніжинської, на поточний ремонт – 428,45 тис. грн., в сільських рада Великоключівській, Голосківській, Ковалівській, Ліснохлібичинській, Малоключівській, Раківчицькій, Сідлищенській, Струпківській, Товмачицькій, Угорницькій, Черемхівській, Шепарівцівській. За рахунок коштів, передбачених на ремонт з місцевих бюджетів (кошти транспортного збору) передбачено 3363 тис. грн., з яких станом на перше жовтня освоєно 1926 тис. грн., у тому числі на капітальний ремонт – 134 тис. грн., поточний – 1792 тис. грн. Переконаний, що в наступному році проблему доріг на Коломийщині буде вирішено.

– І насамкінець. Що для Вас найголовніше в роботі? Про що мрієте?

– Ми працюємо задля блага Коломийщини, жителів нашого району і міста. З кожним роком працюється з ще більшим запалом, адже хочеться закінчити те, що було розпочато, розпочати те, про що мріялося, про що вболівала громада. Будемо виконувати надалі все, що обіцяли людям. Щоб мешканці Коломийщини мали достойні умови для проживання, якісне медичне обслуговування, діти виховувалися і вчилися в гарних школах. Щоб молодь мала усі умови для заняття спортом, розвивати свої таланти, мала де реалізовувати здібності. І щоб земля наша тішила нас своїми високими врожаями, щоб було на ній кому працювати, а умови праці аграріїв щораз кращали. Щоб край наш був не тільки писанковим, а й заможним, а люди – щасливими.

Поділитися: