Інформація «Про заходи щодо організації і ліквідації пожеж у природних екосистемах району»

15.08.2012

З метою протидії пожежам у природних екосистемах 18.01.2012 року видано розпорядження райдержадміністрації № 14 «Про організацію навчання населення правилам пожежної безпеки в населених пунктах району, які протягом 2011 року були найбільш уражені пожежами», 23.02.2012 року № 114 «Про посилення пожежної безпеки в районі».

27.03.2012 року на засіданні колегії районної державної адміністрації за участю сільських, селищних голів розглянуто питання «Про готовність ДП «Коломийське лісове господарство», Коломийського спеціалізованого агролісгоспу та сільських, селищних рад до пожежонебезпечного періоду в лісових масивах та прилеглих до них територій». Рішенням колегії сільським, селищним головам рекомендовано проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо заборони випалювання сільськогосподарських угідь, оперативно інформувати про факти підпалу Коломийський МВ УМВС України та РВ ТУ МНС в області, забезпечувати мобілізацію населення на гасіння лісових пожеж згідно затверджених мобілізаційних планів.

25.04.2012 року на черговому засіданні районної комісії з питань ТЕБ та НС розглянуто питання «Про заходи щодо забезпечення протидії пожежам лісів, торф’яників і сільгоспугідь у 2012 році» (протокол № 6).

01.08.2012 року за участю голови районної державної адміністрації Негрича М.М. проведено позачергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС «Про заходи щодо організації і ліквідації пожеж у природних екосистемах району».

З метою запобігання, виявлення і гасіння лісових пожеж в ДП «Коломийське лісове господарство» та Коломийському спеціалізованому агролісгоспі проводиться чергування в конторах лісництв та диспетчерському пункті, здійснюється маршрутне патрулювання в лісі у вихідні і святкові дні. Проведено навчання і перевірка знань з питань пожежної безпеки в лісі, проведено інструктажі по техніці безпеки при гасінні лісових пожеж. Пожежний автомобіль, який знаходиться на балансі ДП «Коломийське лісове господарство», справний та готовий до дій за призначенням. На випадок лісової пожежі створено запас паливно-мастильних матеріалів.

Протягом 7 місяців 2012 року в Коломийському районі виникло 132 пожежі, що на 73 пожежі більше, ніж за аналогічний період 2011 року. В пожежах загинуло 6 осіб, з них 1 дитина ( в 2011 році на пожежах загинуло – 5 осіб). Як свідчить аналіз основними причинами виникнення пожеж є :

- необережне поводження з вогнем громадян (спалювання сухої рослинності);

- дитячі пустощі з вогнем;

- порушення правил експлуатації пічного опалення .

- несправність електропроводки

З метою запобігання виникненню пожеж відповідно до затвердженого 18.01.2012 року розпорядженням райдержадміністрації № 14 графіку комплексних відпрацювань населених пунктів Коломийського району на 2012 рік проводиться відпрацювання населених пунктів по питанню організації навчання населення правилам пожежної безпеки (проведено 4 таких відпрацювання, а саме: в с.Малий Ключів, с.Ворона, с.Черемхів, с. Коршів). Під час перевірок проводились навчання та інструктажі населення з питань пожежної безпеки, розповсюджувались листівки та буклети на протипожежну тематику.

На позачергових засіданнях виконкомів сільських, селищних рад розглянуто питання протипожежного захисту населених пунктів. Відпрацьовані мобілізаційні плани запобігання пожежам в сільських населених пунктах, лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях, а також поновлено склад невоєнізованих формувань в частині ланок пожежогасіння, затверджені графіки відповідальних чергових.

Проводиться співпраця по виявленню осіб схильних до вчинення підпалів з правоохоронними органами. На даний час по оперативних обліках Коломийського МВ УМВС проходять 12 осіб – жителів Коломийського району, які схильні до вчинення такого ряду злочинів. З кожним з них дільничними інспекторами міліції проведено бесіди профілактичного характеру.

На сесії районної ради затверджено районну програму забезпечення пожежної безпеки на період до 2015 року. Даною програмою передбачено фінансування заходів щодо забезпечення пожежної безпеки на період до 2015 року в розмірі 352 тис. грн., ( за 7 місяців 2012 р. профінансовано – 15 тис. грн., на 2012 рік передбачено виділити - 64 тис. грн.).

В районі створено і функціонує 3 підрозділи місцевої пожежної охорони, а саме: у селищі Печеніжин, Гвіздець та в селі Спас, як складові частини єдиної системи забезпечення пожежної безпеки. Органами виконавчої влади місцевого самоврядування Печеніжинської та Гвіздецької селищних та Спаської сільської ради вживаються заходи щодо утримання місцевих пожежних охорон.

Поділитися: