Головне питання сьогодення - забезпечення функціонування району у випадку настання надзвичайної ситуації (Блекауту)

28.11.2022

Робочий тиждень розпочався з засідання оперативного штабу з координації дій та дотримання режиму воєнного стану на території Коломийського району.

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

Про функціонування стаціонарних та мобільних "Пунктів Незламності" та пунктів обігріву проінформували начальник відділу з питань цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи райдержадміністрації Андрій Витвицький та начальник Коломийського відділу Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Андрій Мочерняк.

На сьогоднішній день в Коломийському районі органами місцевого самоврядування визначено 9 стаціонарних Пунктів Незламності та 71 пункт обігріву. Окрім цього 4 пункти діють при місцевих підрозділах Коломийського РУ ГУ ДСНС, якими додатково розгорнуто 2 палатки в м.Коломия та м.Снятин для надання допомоги та обігріву мешканців. Станом на ранок, допомогу було надано 489 особам, з них 362 - в мобільному "Пункті Незламності" м.Коломия.

Пункт Незламності - спеціальний об'єкт, який функціонує у випадку настання критичних ситуацій, зокрема, тривалої відсутності електропостачання (стан Блекауту), відсутності мобільного зв'язку, опалення, водопостачання, водовідведення забезпечений автономним електро, теплопостачанням, зв'язком та освітленням, достатнім запасом води і продуктів, інформаційних матеріалів тощо.

Начальник Коломийської районної військової адміністрації Любомир Глушков дав доручення головам громад забезпечити безперебійну роботу медичних закладів, а також разом із керівниками установ та організацій забезпечити сталу роботу та проходження опалювального сезону у разі настання надзвичайної ситуації.

Керівники силових структур доповіли про оперативну обстановку в районі. Начальник Коломийського відділу Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Андрій Мочерняк зазначив, що у зв'язку з порушенням правил використання генераторів, а також порушенням пожежної безпеки, почастішали нещасні випадки. Очільник наголосив на важливості інформування населення щодо правил використання генераторів. Очільник також повідомив, що з понеділка в Коломийському районі будуть відбуватись спільні навчання співробітників ДСНС та поліції щодо інформування населення через гучномовці при настанні надзвичайної ситуації.

Про оперативну обстановку на енергетичному фронті в Коломийському районі доповів директор Коломийської філії АТ "Прикарпаттяобленерго" Анатолій Косован. За його словами, з 25 листопада ситуація змінилась на краще та потужність, виділена на Прикарпаття збільшилась у 2.5 рази, проте зберігається дефіцит потужності для повноцінного заживлення споживачів. Щоденно, згідно виділеної потужності, АТ "Прикарпаттяобленерго" складає графіки відключень, проте при перевантаженні мережі застосовуються аварійні графіки для збалансування енергосистеми.

Обговорили питання вуличного освітлення в умовах дефіциту потужності. За інформацією Анатолія Косована, вуличне освітлення створює мінімальне навантаження на електромережу, тому не впливає на загальну ситуацію.

Любомир Глушков закликав до згуртованості та нагадав, що військові в окопах взагалі не мають світла та води централізованої, Херсон був тривалий час без електроенергії, а ми знаходимось в тилу, де дякувати Богу спокійно, тому нам гріх жалітись, та закликав продовжувати підтримувати Збройні Сили України.

Поділитися: