Геннадій Зубко: Після об’єднання громади отримають додаткові кошти та високу якість послуг

06.07.2015
Геннадій Зубко: Після об’єднання громади отримають додаткові кошти та високу якість послуг

Територіальна громада створює орган управління – раду. Вона акумулює бюджет, який можна спрямувати на конкретні речі: ремонт доріг, будівництво школи, заміну водоводу тощо.

Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко розповів Тижню, що для полегшення процесу децентралізації держава запропонувала окремий механізм – об’єднання громад, що отримають значні перспективи для розвитку, додаткові кошти від оподаткування та високу якість.

«Наведу простий приклад. Що зараз має середньостатистичний фельдшер у селі? Зеленку, бинт, аспірин. У найкращому разі якийсь антибіотик. Цим нехитрим набором він мусить лікувати будь-що: від побутових травм до діабету чи астми. Після об’єднання громад кожна з них матиме лікарню з усіма необхідними ліками, обладнанням та профільними спеціалістами. Усі найкращі ресурси регіону збиратимуться в осередку об’єднаної громади. Водночас послуги амбулаторій у кожному населеному пункті стануть якіснішими», - розповів він.

Також Зубко навів інший приклад.

«Нині в нас багато сільрад, які отримують гроші з держбюджету й витрачають їх лише на зарплату та комунальні послуги. Про розвиток не йдеться, адже більше ні на що коштів не вистачає. Це типовий радянський підхід до системи», - розповів перший заступник глави АП.

З його слів, децентралізація докорінно змінює принцип. Територіальна громада створює орган управління – раду. Вона акумулює бюджет, який можна спрямувати на конкретні речі: ремонт доріг, будівництво школи, заміну водоводу тощо.

Проте це, вважає Зубко, значною мірою залежить від ефективного менеджменту на місцях.

Поділитися: