До уваги жителів Коломийщини

17.04.2013

З настанням весни з року в рік повторюється одна і та ж картина: уздовж шосе, на полях, на територіях присадибних ділянок і на дачах горить торішня трава та сміття. Звичайна для весняної пори процедура очищення територій від сухої трави, а також її спалювання, таїть в собі багато небезпек. Більшість мешканців, розвівши багаття, залишають його без нагляду. На жаль, такий вогонь може накоїти біди: полум’я миттєво перекидається на сусідні споруди, поля, лісові зони і несе в собі велику загрозу для життя та здоров’я людей. Крім того, при горінні, в повітря потрапляють пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Дим, який виникає внаслідок спалювання трави, погіршує видимість на дорогах, що в свою чергу може призвести до дорожньо-транспортних пригод.

Слід зазначити, що такі дії «екологічних невігласів» не призводять до жодного позитивного ефекту для родючості грунтів. Навпаки, разом із сухими залишками рослинності зникають десятки корисних мікроорганізмів, руйнуються гнізда птахів тощо.

А повітря наповнюється сотнями кілограмів часточок диму, які осідають у легенях і дорослих, і дітей, активно насичуючи організм всіма необхідними елементами для швидкого розвитку онкологічних та інших небезпечних захворювань.

З огляду на таку ситуацію, звертаємось до населення із проханням утриматися від спалювання сухої трави і сміття та нагадуємо про необхідність дотримання елементарних правил пожежної безпеки. Не залишайте без нагляду вогнища, особливо поблизу будівель та споруд. Необхідно дотримуватися особливої обережності при курінні, пам’ятайте, що будь-який недбало кинутий недопалок або сірник може призвести до масштабної пожежі. Не завдавайте шкоди навколишньому середовищу, не створюйте небезпеку для себе та оточуючих Вас людей!

Поділитися: