Дні, які змінили історію...

21.11.2018
Дні, які змінили історію...

Рівно п’ять років тому розпочалася Революція Гідності. Розпочалася у сухі й холодні листопадові дні.

Прориваючи та об’їждждаючи міліцейські кордони на центральних магістралях, до Києва рухалися ешелони автобусів з протестувальниками.

Під вечір 21 листопада 2013 року після оприлюднення рішення уряду про призупинення процесу підготування підписання Угоди асоціації України з ЄС в Києві люди почали самоорганізовуватися через соціальні мережі.

Перша акція розпочалася на Майдані Незалежності близько 22:00.

Коломияни та жителі Коломийщини активно підтримували проєвропейську позицію України. Чи не щодня організовувалися мітинги, автобуси активістів відправлялись у Київ, проводились збори харчів та коштів на потреби Євромайдану.

Тоді було прийнято резолюцію-звернення до усіх коломиян, мешканців Коломийщини та Прикарпаття із закликом їхати на Майдан до Києва і там відстоювати своє право на гідне європейське майбутнє.

Також резолюція містила звернення до усіх проукраїнських політичних сил не обмежувати акції протесту лише 24 листопада, а оголосити безстрокову акцію протесту із кінцевою метою відсторонити режим Януковича від влади в Україні.

З того вечора і аж до закінчення Революції Гідності коломияни активно підтримували проєвропейську позицію України. Чи не щодня організовувалися міські мітинги, автобуси активістів відправлялись у Київ, проводились збори харчів та коштів на потреби Євромайдану.

25 листопада після мітингу на Вічевому Майдані до Києва відправили перші автобуси на підтримку київського Євромайдану. Мітинги на підтримку асоціації України з ЄС у Коломиї оголошено безстроковими. Організатори закликали містян щодня збиратись на акії протесту.

26 листопада до мітингів приєдналось коломийське студентство. Також студенти були під стінами ДАІ і вимагали, щоб ті відпускали автобуси на Київ.

1 грудня у Коломиї було проведене загальноміське віче, на яке зібралось близько п’яти тисяч коломиян і мешканців району.

У столиці на той час страйкувало понад 700 коломиян. Коломийський страйковий комітет збирав людей, власників транспортних засобів для поїздки до Києва.

5 грудня у місті працює Громадська охорона. Понад півсотні молодих хлопців на добровільних засадах зголосилися оберігати спокій на коломийському Євромайдані.

7 грудня сесії Коломийської міської та районної рад провели в Києві. Депутати виступали на сцені, зачитували звернення і підтримували євроінтеграцію України.

12 грудня коломияни продовжували масово їхати на Євромайдан у Київ.

25 грудня в Коломиї створили осередок Народного об’єднання “Майдан”.

20 січня із Коломиї до Києва продовжують відправляти автобуси з охочими підтримати Євромайдан у столиці.

28 січня помер активіст Майдану Богдан Калиняк.

9-24 лютого оголошено днями жалоби за загиблими у Києві.

20 лютого у Києві на Майдані від кульового поранення в голову загинув мешканець Великої Кам’янки Ігор Ткачук.

Поділитися: