Дмитро Шимків: Інформаційне суспільство є основою «економіки знань»

20.05.2015
Дмитро Шимків: Інформаційне суспільство є основою «економіки знань»

Заступник Глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків зазначив, що влада активно використовує сучасні інформаційні технології для підвищення ефективності роботи державних органів. Виступаючи на щорічній науково-практичній конференції «Дні інформаційного суспільства-2015», Дмитро Шимків наголосив, що Україна має досягнути європейського рівня в сфері електронного урядування.

Дмитро Шимків повідомив, що зараз впроваджується ініціатива для забезпечення прозорості та підвищення ефективності роботи державних органів. В рамках впровадження ініціативи Президента «Цифрова Україна» вже ухвалений та підписаний закон про відкриті дані, що, як підкреслив Заступник Глави АПУ, «є суттєвим кроком на шляху до розбудови інформаційного суспільства, вільного розповсюдження суспільно важливої інформації та перетворення інформації на знання».

Наступним кроком має стати розбудова електронної демократії та діалогу між державою та громадянином. В Раді до 2-го читання готується президентський законопроект про електроні звернення та петиції. «Найближчим часом ми плануємо запустити систему подання електронних петицій до Президента», – повідомив Дмитро Шимків.

Також напрацьований законопроект щодо хмарних технологій, що дозволить державному сектору використовувати найновіші технології, які вже застосовують уряди провідних країн світу.

На порядку денному у реалізації ініціативи «Цифрова Україна» – реформа електронної взаємодії всередині та між органами державної влади (“електронний документообіг”), створення інформаційних сервісів для забезпечення ефективної взаємодії влади з бізнесом та громадянами, імплементація прийнятого законодавства та фактичне відкриття суспільно значущої інформації, доступ до якої наразі обмежений, створення аналітичних систем.

Дмитро Шимків підкреслив, що вже є позитивні результати у використанні сучасних інформаційних технологій в рамках реалізації реформи державних закупівель – побудована та впроваджується система електронних закупівель. «Ми долучаємось до інших громадських проектів, які покликані сприяти забезпеченню прозорості влади – таких, як електронні декларації держслужбовців та інші. Ми активно співпрацюємо з комерційним сектором, який може надавати готові до впровадження рішення державі – наприклад, такі, як банківська та мобільна ідентифікація, тощо», – додав він.

Дмитро Шимків нагадав, що зі всіма ініціативами можливо ознайомитись та долучитись до обговорення на сайті reforms.in.ua.

Поділитися: