«Діти-майбутнє України, захист їх прав-наша спільна турбота»

17.12.2013

Одним із основних підходів до вирішення важливих питань в сфері захисту прав дитини є насамперед, належне забезпечення умов для фізичного та розумового розвитку дитини, підвищення якості життя для сімей з дітьми, забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти, забезпечення на належному рівні розвитку і оздоровлення дітей, дітей з особливими потребами необхідними засобами реабілітації, забезпечення навчальною літературою спеціальних навчальних закладів, приділення належної уваги дітям з обмеженими можливостями.

Слід зауважити, що проголошені 27 лютого на розширеному засіданні Уряду Президентом України Віктором Януковичем нові соціальні ініціативи, спрямовані на захист прав дітей «Діти-майбутнє України», складають поставлені завдання на реалізацію яких скоординовується робота державних органів, до компетенції яких належить безпосередня участь, пов'язана із захистом прав дітей.

Основною метою Національної програми "Діти України" є забезпечення права кожної дитини народитися здоровою, вижити і мати умови для всебічного розвитку, бути надійно соціально і психологічно захищеною. Саме в напрямку захисту прав та законних інтересів дітей, забезпечення реалізації права дитини на сім'ю і працює служба у справах дітей Коломийської райдержадміністрації.

Слід зазначити, що на первинному обліку служби у справах дітей Коломийської райдержадміністрації перебуває 165 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 118 позбавлених батьківського піклування, 47 дітей-сиріт. Із загальної кількості 125 дітей влаштовано в сім'ї опікунів, піклувальників, 28 дітей перебувають на повному державному забезпеченні, 8 дітей перебувають в прийомних сім'ях, 4 дітей перебувають у сім'ях родичів, знайомих. На обліку з усиновлення перебуває 33 дітей. Необхідно зауважити, що з метою популяризації однієї з пріоритетних форм влаштування дітей - усиновлення, службою у справах дітей реалізовуються необхідні заходи. Створений сайт національного усиновлення, проводяться експрес-обговорення з громадськістю, в засобах масової інформації започатковані проекти, в тому числі проект «Кожній дитині родину», в якому висвітлювались життєві історії дітей, які потребували сімейного тепла.

Оскільки, як відомо, нові соціальні ініціативи здійснюватимуться за 4 основними напрямками: підвищення якості життя для сімей з дітьми; кожній дитині - всебічний розвиток; сімейний затишок - кожній дитині; створення «гарячої телефонної лінії» з питань захисту сімей з дітьми, то важливим завданням сьогодення - є створення належних матеріальних умов для тих, хто зараз ростить дитину.

Окремий блок завдань - охоплений особливим піклуванням дітей, які мають проблеми зі здоров'ям. Насамперед важлива увага приділяється дітям-інвалідам. Зокрема, оперативно вирішується питання забезпечення дітей з особливими потребами життєво необхідними засобами реабілітації - протезними, ортопедичними виробами, засобами спілкування та обміну інформацією, оскільки такі діти не повинні опинятися на узбіччі повноцінного життя. Важливим напрямком нових соціальних ініціатив - є забезпечення дітей-інвалідів умовами для виховання у сім'ї, саме тому протягом 2012 року в селищі міського типу Отинія функціонує комунальна установа «Коломийський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Коломийської районної ради», в якому за період з вересня 2012 року по даний час пройшли курс реабілітації 12 дітей.

Важливого значення в умовах сьогодення набуває діяльність, спрямована на оздоровлення молодого покоління, а зокрема, в цьому напрямку проведено оновлення у 2013 році застарілих спортивних майданчиків, та відкриття нових майданчиків при загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах, що сприяє залученню дітей до занять фізичною культурою та спортом, а також популяризації здорового способу життя.

За станом здоров'я, фізичного та розумового розвитку дітей службою у справах дітей здійснюється контроль і нагляд. Систематично здійснюється обстеження умов проживання дітей, які влаштовані в сім'ї громадян, необхідно зазначити й те, що спостерігається тенденція необхідності покращення житлових умов дітей. З цією метою в Коломийському районі діє «Районна цільова програма соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року».

Враховуючи вищевикладене необхідно відзначити те, що діти-сироти, та діти, позбавлені батьківського піклування належать до особливої категорії дітей, тому потребують пильної уваги та підтримки, а захист їх прав та законних інтересів є пріоритетом державної влади, справою всього суспільства.

Поділитися: