Децентралізація - єдиний спосіб для України стати сильнішою

09.07.2014

Децентралізація влади є єдиним засобом, який дозволить Україні стати сильнішою на рівні економічних, соціальних та територіальних питань.

Саме цей шлях допоможе країні вирішити проблему, пов’язану з агресією у Східних регіонах. Про це на засіданні круглого столу з питань децентралізації та територіального співробітництва сказав новообраний Президент комітету регіонів Європейського Союзу Мішель Лебран.

Візит в Україну – перший із закордонних, який здійснив Мішель Лебран на новій посаді.

«Сьогодні головною метою українського Уряду є спрямованість усіх дій на інтереси громадянина, а не будь-кого іншого. Ми підтримуємо цей принцип, бо саме він є одним з головних у Європейському Союзі», – зазначив він.

Мішель Лебран також сказав, що децентралізація вимагає повної зміни логіки влади і володарювання, а це потребує часу. «Те, що робить Уряд і пан Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман, це якраз і є переворотом цієї логіки – влада в Україні починає діяти не для чиновників, а для громадянина. Напрямок обраний вірно. Тож не треба гаяти часу, а швидко та ефективно проводити конституційні зміни і потім показати громадянину напрямок, і закликати працювати разом для досягнення спільної мети», – сказав президент Комітету Регіонів ЄС.

У свою чергу Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, який головував на заході, підкреслив: «Існуюча система влади дійсно відповідає насамперед інтересам чиновників, а не людини. І наше завдання – через децентралізацію цю систему змінити і зорієнтувати її на громадянина, щоб у кожного з’явилось право особисто впливати на рішення, які стосуються його життя».

За його словами, представники ЄС та Європейської комісії дивляться оптимістично на європейську інтеграцію України.

«Ми об’єднуємо зусилля, в тому числі в регіональній співпраці. Сьогодні пан президент Комітету Регіонів вперше після свого обрання здійснив міжнародний візит саме до України. Це означає, що Європа має чіткий пріоритет щодо поглиблення співпраці з Україною. В рамках підписаної Угоди про асоціацію з ЄС в нас є дуже багато завдань, які ми маємо виконувати», – зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Він наголосив на тому, що сьогодні влада не має права «заговорити» реформу з децентралізації, або зробити лише косметичні зміни і видати їх суспільству під виглядом реформи. «Саме тому дуже важливо прийняти вже сьогодні конституційні зміни, направлені на збільшення повноважень людей, дійсно підпорядкувати владу громадянину. Тільки так ми побудуємо правильну систему життя», - підкреслив Володимир Гройсман.

Поділитися: