День селища Отинія Коломийського району

16.07.2013

12 липня 2013 року в селищі Отинія відбулися святкування з нагоди Дня селища та свята Апостолів Петра та Павла.

В святкуванні Дня селища Отинія взяли участь перший заступник голови Коломийської райдержадміністрації Р.Т.Панчук, начальник інформаційно-аналітичного управління облдержадміністрації С.А.Каліфіцький, голова Отинійської селищної ради В.П. Кінащук та делегація Аксайського району Ростовської області Російської Федерації.

Перший заступник голови райдержадміністрації Роман Теодорович Панчук вручив грамоти за активну участь в соціально-економічному розвитку селища Отинія та привітав присутніх зі святом.

В концертній програмі взяли участь народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Прикарпаття» Отинійського Будинку культури; учасники художньої самодіяльності школи, ліцею, дитячої музичної школи, солісти, дуети, гуртки народного та бального танцю Отинійського Будинку культури, естрадний співак О.Чигер. Також відбувся парад вишиванок, караоке та розважальна програма «Тато, мама і я».

В спортивній програмі гості свята мали можливість взяти участь у футболі, волейболі, спортивних іграх (армреслінг, вижимання гирі, перетягування канату).

Довідка:

Отинія належить до стародавніх поселень на Покутті. Відомий історик Садок Баронч писав, що Отинія була відомою вже у XIII столітті. Перша згадка як про міське поселення — 1606 року. 1610 року згадується як міське поселення, що належало українському магнатові Олександру Балабану.

Від 1940 року (тобто за рік після входження у складі Західної України до УРСР) Отинія — селище міського типу.

Відомі вихідці з Отинії:

Михайло Богаченко – ректор Дрогобицького університету українознавства, заступник голови дрогобицької «Просвіти», онкохірург, автор більш як 130 статей;

Олекса Вінтоняк – професор історії України Мюнхенського університету, засновник видавництва «Дніпрова хвиля»;

Павло Волянський – професор бурси ім..Шашкевича Української гімназії у Перемишлі, диригент гімназійного хору, викладав німецьку й українську мови, автор низки пісень. Його онука Леся Волянська – популярна українська естрадна співачка Канади.

Поділитися: