Делегація представників Міжнародного трейд-клубу на Коломийщині

21.06.2013
Делегація представників Міжнародного трейд-клубу на Коломийщині

20 червня 2013 року Коломийщину відвідала делегація представників Міжнародного трейд-клубу. Мета приїзду – проведення виїзного засідання Міжнародного Трейд - клубу, головна мета діяльності організації, як повідомили в управлінні зовнішніх економічних зв’язків і туризму облдержадміністрації, - надання інформаційної допомоги іноземним дипломатам, достовірних відомостей про економічний потенціал і можливості окремих регіонів і підприємств, а також організація зустрічей з керівниками міністерств, відомств і установ, що визначають економічну політику України.

Зустрічали делегацію голова Коломийської райдержадміністрації М.М.Негрич, міський голова І.Б.Слюзар.

Представники Міжнародного трейд-клубу відвідали музей «Писанкового розпису» та мали можливість отримати майсер-клас з розпису писанок; музей «Гуцульщини і Покуття», де відбулася презентація економічного потенціалу та інвестиційних проектів М.М.Стовп’юка «Великий Карпатський бренд», директора КП «Коломияводоканал» І.П.Калиняка, директора «Коломийського бізнес-центру» В.В.Галайчука за участю голови Коломийської райдержадміністрації М.М.Негрича; відвідали та ознайомилися з роботою підприємств району.

Довідка:

Коломийський район розташований на південному сході Івано-Франківської області і займає площу понад 1,026 тисяч квадратних кілометрів, кількість населення складає 100 тисяч 600 осіб. Географічне розташування, клімат і мальовнича природа створюють хороші передумови для розвитку туризму, зокрема сільського зеленого туризму. В урочищі «Княждвір» знаходиться унікальний ботанічний заказник державного значення «Княждвірський», який має 208 гектарів і є найбільшим у Європі. За останнім переписом тут налічувалось близько 22 тисячі деревин тиси – дуже цінної червоної породи дерева. На території заказника діє музей фауни і мінералів Карпат. Крім того, цей заповідник є прекрасним місцем для відпочинку.

На території району діють 58 загальноосвітніх закладів, 36 дошкільних навчальних закладів, з них 8 навчально-виховних комплексів, 4 позашкільні навчальні заклади (Коломийський районний будинок дитячої та юнацької творчості, Гвіздецький будинок туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді, Отинійська художньо-реміснича школа, Коломийська районна дитячо-юнацька спортивна школа), Коршівський професійний аграрний ліцей, Отинійський ліцей енергетичних технологій, 2 допоміжні школи інтернати, 74 клубні установи, 76 бібліотек - філій, 35 «народних» аматорських колективів, з них 2 «муніципальні» - оркестр народних інструментів «Гуцулія» та оркестр духових інструментів «Сурми Покуття», 6 шкіл естетичного виховання (Отинійська, Печеніжинська, Коршівська, Турківська дитячі музичні школи, Гвіздецька, і Нижньовербізька школи мистецтв), 5 громадських музеїв, 2 музеї обласного підпорядкування, 5 лікарень (Коломийська ЦРЛ, інфекційна лікарня, Отинійська районна лікарня № 1, Гвіздецька районна лікарня № 2, дитяча лікарня), 2 поліклініки ( в м.Коломиї та селищі Печеніжин), 18 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 47 фельдшерсько – акушерських пунктів, 3 диспансери, 1 пологовий будинок, 1 станція швидкої допомоги.

У районі працює 23 промислові підприємства та майже 4 тисячі суб'єктів підприємницької діяльності. В районі є успішно реалізовані інвестиційні проекти: спільне українсько-канадське підприємство «Нафтогазова компанія «Дельта», в розвиток газоносних родовищ якого вкладено майже 20 мільйонів доларів іноземних та внутрішніх інвестицій; ТОВ «АБО-МІКС» - українсько-угорське підприємство по виробництву гранульованих комбікормів, в розвиток якого залучено понад 15 мільйонів гривень інвестицій; ТОВ «Ал-Прут» по виробництву концентрованого яблучного соку; українсько-польське підприємство «Компанія Агро-Дует» по виробництву сільськогосподарської продукції; спільне українсько-австрійське підприємство «AVE-Коломия», яке займається збором твердих побутових відходів.

До найбільш потужних підприємств району відносяться: ДП «Коломийський держлісгосп», ДП «Коломийський ветсанзавод», ФГ «Делсо», Агрофірма «Прут», ПП «Степан Мельничук», ПП «Фабрика дитячих меблів», ПСВТП «Квілт» та інші.

Та все ж таки пріоритетним у районі є сільське господарство, передусім виробництво зерна та тваринницької продукції. В районі працює 23 сільськогосподарські підприємства та 58 фермерських господарств. Загальна площа сільськогосподарських земель складає понад 69 тисяч гектарів. Сільськогосподарськими підприємствами різних форм власності обробляється 18 тисяч гектарів землі. Під урожай 2013 року посіяно 9 тис.га. озимих культур та 12 тис. га ярих культур. Іде потужна робота в напрямку тваринництва. Наявність ВРХ по всіх категоріях господарств складає 20 тисяч 200 голів, з них корів - майже 13 тисяч голів.

За останні три роки у розвиток економіки району вкладено понад 300 мільйонів грн. капітальних інвестицій. Прямих іноземних інвестицій вкладено 5 мільйонів доларів США.

Нашими партнерами у зовнішній торгівлі були представники з 26 країн світу. Основна частка (68,0%) обсягів експорту товарів була спрямована в країни Європи, а саме: Австрію, Італію, Румунію, Словаччину, Молдову, Польщу. Країни СНД в структурі експорту займають 26,1% (Азербайджан, Російська Федерація) та країни Азії (Грузія) – 5,9%. В обсягах імпорту переважали надходження з країн Європи, а саме Польщі, Німеччини, Словаччини та Великобританії та країн Азії (Китай).

Коломийський район бере участь в реалізації багатьох проектів міжнародної технічної допомоги, що фінансуються Європейським Союзом. З 2008 року район співпрацює з Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, який передбачає співфінансування проектів організацій громад на вирішення соціальних проблем сільських територій. На даний час вже завершено ІІ фазу цього проекту і реалізовано 11 мікропроектів на загальну суму 1 мільйон 565 тисяч гривень. Також реалізується українсько-швейцарська програма «Здоров’я матері і дитини», завдяки якій встановлено медичне обладнання для пологового будинку на загальну суму 460,0 тисяч гривень. Крім того реалізуються проекти бюджетної сфери за рахунок цільових екологічних інвестицій, спрямованих на зменшення обсягу викидів парникових газів (Кіотський протокол), виконано робіт на загальну суму 16 мільйонів гривень. В цьому році планується виконати робіт ще на 51,6 мільйона гривень.

Завдяки співпраці райдержадміністрації з Вольфгангом і Тамарою Шуманн було отримано допомогу для центральної районної лікарні та пологового будинку на суму біля 4 мільйонів гривень (функціональні ліжка, матраци, тумбочки та інше медичне обладнання).

Велика увага приділяється будівництву. У 2011 році завершено будівництво другого пускового комплексу школи села Спас з модульним спортивним залом, на що витрачено 644 000 грн. На даний момент триває будівництво поліклініки в місті Коломиї на 850 відвідувань за зміну, загальна кошторисна вартість якої становить 60,5 млн.грн.

Протягом 2010-2012 років відкрито вже 13 дитячих садків, у цьому році заплановано завершити будівництво і реконструкцію ще 3 установ.

На даний час чимало проектів у роботі, це добудова шкіл в селах П’ядики та Угорники. Народним методом добудовано школу в селі Пилипи та відкрито народний дім в селі Малий Гвіздець (збудований «методом народної будови»).

Побудовано очисні споруди для Коломийського міжрайонного фтизіопульмонологічного диспансеру в селі Ценява кошторисною вартістю 1,9 млн.грн., завершено роботи по будівництву очисних споруд та каналізаційних мереж Коломийської виправної колонії №41 с.Товмачик, загалом вартість робіт становить 6,9 млн.грн. Продовжуються роботи по будівництву очисних споруд та підвідного каналізаційного колектора для села Коршів кошторисною вартістю 4,5 млн.грн., виконувались роботи по реконструкції очисних споруд в с. Підгайчики, на що в державному екологічному фонді передбачено кошти в сумі 2,6 млн.грн.

У 2010 році в П’ядиках відкрито новий молодіжний спортивний центр, лише за 2010-2012 роки поставлено 13 універсальних спортивних майданчиків зі синтетичним покриттям у селах Ковалівка, Корнич, Іванівці, Малий Гвіздець, П’ядики, Спас, Турка, Угорники, Ценява, Воскресинці, Велика Кам’янка, селищах Гвіздець і Печеніжин, підготовлено основи ще під 2 майданчики в селах Матеївці та Дебеславці.

Ще в 2003 році райдержадміністрацією та районною радою було підписано договір про партнерську співпрацю з Кутновським повітом , в 2009 році налагоджено співпрацю з Бартошицьким повітом (Республіка Польща), в 2011 році – з Аксайським районом Ростовської області (Російська Федерація). В рамках підписаних угод і меморандумів постійно відбувається обмін делегаціями, розвивається співпраця в галузях культури, освіти, економіки, медицини. Коломийщина завжди готова та відкрита до співпраці!

Поділитися: