Делегація Коломийщини спільно з волонтерськими організаціями та духовенством відвідала мобілізованих краян

23.02.2015
Делегація Коломийщини спільно з волонтерськими організаціями та духовенством відвідала мобілізованих краян

Коломияни відвідали своїх земляків на полігоні в Старичах Львівської області. Минулої середи коломийська делегація, на чолі із новопризначеним головою Коломийської райдержадміністрації Любомиром Глушковим та головою районної ради Богданом Болюком, відвідали своїх мобілізованих краян на полігоні у Старичах, що у Львівській області. В складі делегації й перший заступник Івано-Франківської обласної ради Олександр Левицький, директор департаменту освіти обласної державної адміністрації Віктор Кімакович, місцеві депутати, керівники структурних підрозділів Коломийської райдержадміністрації, волонтери ГО «Коломия центр», духовенство та аматори сцени з Княждвору. Коломийці на полігон приїхали не з порожніми руками, а привезли для своїх земляків подарунки: продукти харчування, солодощі, фрукти, ще термобілизну та, головне, дитячі малюнки та листівки, власноруч написані дітьми нашим захисникам вірші й листи, де червоною ниткою пронизано – неодмінно перемогти й повернутися живими додому. Це зворушувало до сліз. Було видно, що наші мобілізовані земляки також щиро перейнялися дитячими роботами, їхніми листами-побажаннями, бо довго розглядали дитячі роботи, брали їх для себе та для побратима на згадку, як оберіг. Було для наших краян і Боже благословення від коломийських священиків та цікава, щира й добра концертна програма від народного аматорського оркестру народних інструментів й жіночого вокального ансамблю (кер. Василь Кавацюк та Наталія Шевченко) Будинку культури села Княждвір. Але головна мета відвідин, як наголосив голова райдержадміністрації Любомир Глушков, це на власні очі подивитися, в яких умовах проживають наші земляки, як забезпечені одягом, зокрема військовою формою та взуттям, як їх тут харчують, чи не хворі. А ще вивчити запити, чого ще потребують. «Ми приїхали, аби не зі слів, а особисто переконатися в яких умовах вони тут проживають, як харчуються та як одягнені», – сказав голова райдержадміністрації Любомир Глушков.

На військовому полігоні Старичів уже три тижні проходить .військову підготовку 47 коломийців, мобілізованих Коломийським військовим комісаріатом четвертої хвилі мобілізації. Наймолодшому новобранцеві всього 20 років, найстаршому - 52. Переважна більшість чоловіків у війську служила та отримала військовий фах, але є й такі, хто на службу призваний уперше. На полігоні мобілізованих наново вчать військовим професіям, тобто тут є роти водіїв-механіків, ремонтників, стрілків, підривників, саперів тощо. Як стверджують коломийські новобранці, вони самі могли визначитися з новою військовою професією і до їхніх побажань на полігоні дослухалися та розподіляли по ротах. Усіх мобілізованих оділи, як і обіцяли. Тобто, кожному видали два комплекти військової форми(літню й зимову), два комплекти термобілизни, термопанчохи та канадські берци за дві тисячі гривень і головні убори. Мешкають мобілізовані в наметах, чи не щодня купаються в бані, три рази на день харчуються. Кажуть, що смачно та ситно. Дехто, запевняв, що аж набрав вагу. Коли на стрільбах, то мають хлопці ще одне додаткове харчування, яке їм туди доставляють. Підйом для новобранців о 6.00, від 6.30 до 7.00 снідають, далі навчання. Обід о 13.30, вечеря о 18.30, відбій о 22.00.

Як сказав голова Коломийської райдержадміністрації Любомир Глушков, Коломия на 100% виконала свої зобов’язання перед державою у плані мобілізації. Тепер розпочинається нова чергова хвиля мобілізації і «я хочу, щоб рідні та близькі бійців були впевнені, що їхні близькі будуть належним чином забезпечені державою».

Але найголовніше, на чому наголосив очільник району Любомир Глушков, що громада Коломийщини не забуває про своїх земляків. Та пообіцяв , що все необхідне для мобілізованих коломийців надаватимуть. А оскільки на місці почули про певні проблеми, то спільно із керівництвом області будуть їх вирішувати. Зокрема, на сьогодні наші військові потребують медичних препаратів, наколінників та налокітників, а ще карематів.

Того ж дня коломийська делегація відвідала і Військово-медичний центр західного регіону (військовий госпіталь) у Львові, де перебували та перебувають на лікуванні поранені наші земляки. Знову ж їхали не з порожніми руками, везли з волонтерами гостинці для поранених бійців. І не тільки для коломийських, а для всіх, хто там лікується. В госпіталі зустрілися із заступником начальника госпіталю Іваном Держилом, який ознайомив із реабілітаційною роботою в госпіталі та допомогою нашим бійцям у відновному лікуванні. Також зробив невеличкий екскурс відділенням відновлювального лікування.

На час приїзду в госпіталі перебував наш земляк Євген Краснокутський, з яким зустрілися коломийці. Це той один вцілілий боєць із підірваного ще в травні вертольота над Славянськом. Євгена після вдалого приземлення на ворожій території відразу взяли в полон сепаратисти. Над українським бійцем вони знущалися: били до нестями та прострілили йому ногу. Євгенові голова РДА особисто вручив певну суму коштів від коломийців та побажав бійцю швидкого одужання.

Олеся Отта.

Поділитися: