570-та річниця першої писемної згадки про село Верхній Вербіж Коломийського району

07.08.2013
570-та річниця першої писемної згадки про село Верхній Вербіж Коломийського району

4 серпня 2013 року в селі Верхній Вербіж Коломийського району відбулось святкування 570-ої річниці першої писемної згадки про село.

З вітальним словом виступили голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич, заступник голови районної ради Михайло Васильович Угорський, Верхньовербізький сільський голова Віктор Васильович Андрійчук.

Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич вручив жителям села грамоти голови райдержадміністрації та голови районної ради за вагомий внесок в соціально-економічний та культурний розвиток села та з нагоди 570-ої писемної згадки про село Верхній Вербіж, привітав присутніх зі святом та зазначив: «Доброю традицією нашого народу є відзначення свят, які сміливо можна назвати родинними. Дні сіл нашого краю завжди збирають на рідній землі багатьох синів і дочок, яких доля закинула на чужину. І кожне село завжди радо вітає тих, кому дало міцні крила для життєвих обріїв.

27 лютого на розширеному засіданні Уряду Президент України Віктор Федорович Янукович проголосив нові соціальні ініціативи. На виконання в регіонах завдань і доручень Президента України Віктора Федоровича Януковича щодо вирішення питань громадян, що звернулись до Глави держави у рамках проекту «Діалог з країною», влада розуміє важливість і необхідність вироблення стратегії розвитку держави – її майбутнього. Найбільший скарб країни – це її люди. Яким виросте молоде покоління, такою буде наша держава. Влада району завжди значну увагу приділяє розвитку молодого покоління.

Кожне село має свою маленьку історію і своїх славних синів та дочок, які щоденно та самовіддано працюють на благо рідної землі, не чекаючи нагород і похвали. Село Верхній Вербіж – красиве, та все ж, основною окрасою села є його люди. Це люди, які самовіддано трудяться і створюють матеріальні цінності».

Також в цей день до села Верхній Вербіж завітала делегація з Польщі, з якою підписали договір про співпрацю.

В програмі святкування відбулись виступи за участю муніципального оркестру народних інструментів «Гуцулія» відділу культури райдержадміністрації; соліста Національної опери України, уродженця села Миколи Губчука, Народного аматорського вокального жіночого ансамбля «Яворина»; танцювального колективу «Гомін Карпат» клубу с. В. Вербіж; Заслуженого артиста України Михайла Попелюка; Ансамбля троїстих музик «Серпанок» клубу с. Молодятин; Заслуженого артиста України Миколи Савчука; Народного аматорського хорового колективу «Калина» БК с. Турка; ансамбля народних інструментів «Світанок» с. Мишин; танцювального колективу «Дзвіночок» Нижньовербізької ЗОШ І-ІІІ ст.; народного аматорського хорового колективу Просвіта; Луки Суслова; танцювального колективу Народного Дому с. Н. Вербіж; Іванни Андрійків; Народного аматорського чоловічого квартету «Січ» клубу с. Белелуя Снятинського району; Народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Космацька писанка» НД с. Космач; танцювального колективу «Гомін Карпат» НД с. Н. Вербіж; Народного аматорського танцювального колективу «Коломийка» педагогічно-індустріального технікуму.

Відбулись спортивні змагання, караоке, лотереї. Святкування завершилось молодіжною вечіркою та святковим феєрверком.

Довідка: До середини 17 ст. існувало одне село – Вербіж. До 1947 року Вербіж Вижній. Перша писемна згадка – 1443 рік (570 років). За однією з версій назву села пов’язують з деревом вербою, яких насправді дуже багато в цьому місці, за іншими версіями назва тягнеться від білих хорватів, які жили на цій території. Село перетинає давня Цісарська дорога, тепер – дорога Коломия – Косів.

До 1939 року село належало до Коломийського повіту, 1939-56рр. – до Печеніжинського та Яблунівського районів, з 1962 – до Коломийського.

У селі відновлено капличку, в якій встановлено хрест на честь скасування панщини (1990), пам’ятний хрест «За мир і щастя всіх людей на землі», пам’ятник Тарасу Шевченку, встановлений 1991 року, відновлено могилу Січовим Стрільцям у 1990 році, пам’ятний хрест полеглим, пропавши безвісти, закатованим у тюрмах Першої і Другої світових воєн, пам’ятні хрести на місці вбитих вояків УПА.

Церква святого Архистратига Михаїла УПЦ КП збудована 1861 року.

Відомі вихідці:

Микола Ковбаснюк (1817-1889)– відомий громадсько-політичний діяч, посол до парламенту Австро-Угорщини (похований на місцевому цвинтарі);

Петро Тимошишин (1908-1948) – герой національно-визвольної війни, референт надрайонного проводу ОУН, на його честь на приватній будівлі встановлено пам’ятну дошку;

Губчук Микола (28.07. 1980) – оперний співак, баритон, соліст Національної опери України (обіцяв бути на святі села);

Микола Андрушко (8.10. 1922) – громадський діяч, член ОУН, нагороджений орденом Богдана Хмельницького (1999);

Павло Андрушко (10.08. 1931р.) – громадсько-політичний діяч, ветеран національно-визвольної війни, ініціатор відновлення символічної моголи Січовим Стрільцям, встановлення погруддя Т.Шевченка і т.ін.;

Андрійчук Михайло (10.03.1959) – господарник, меценат, директор агрофірми «Прут».

Поділитися: