4 вересня 1991 року над Верховною Радою України було піднято синьо-жовтий прапор

04.09.2023

Сьогодні, 4 вересня, в Україні відзначають дату, коли над будівлею Верховної Ради України 1991 року було піднято синьо-жовтий прапор. Це сталося лише на десятий день після проголошення відновлення Незалежності України.

Вперше підняти синьо-жовтий прапор над куполом українського Парламенту запропонував Василь Червоній.

На вечірній сесії 24 серпня він радив: спочатку прийняти Акт про Державну Незалежність, по-друге проголосувати Постанову про національний стяг, а потім перейти до розгляду інших надважливих справ. Однак, того дня синьо-жовтий прапор лише внесли до зали засідань.

Це питання повторно ініціював Володимир Яворівський на сесії 4 вересня. Депутат прочитав власний проект постанови про підняття над Верховною Радою «національного історичного синьо-жовтого прапору».

Відповідну постанову ухвалили тільки з третьої спроби, після того, як Голова Верховної Ради УРСР Леонід Кравчук пригрозив подати у відставку. Згодом, згадуючи ці події, Леонід Макарович зізнався, що усвідомлював, що за його відставку ніхто не проголосує. Проте, на той момент це було єдиним важелем впливу на колег.

У перші дні незалежності України навколо будівлі Верховної Ради постійно збиралися тисячі українців з різних міст і областей. Вони слухали трансляцію сесії через гучномовці – для них питання про національний прапор було принциповим.

О 18 годині українці навколо парламенту побачили, як на куполі опускається червоно-синій прапор. Невдовзі у небо підняли два стяги: червоно-синій та синьо-жовтий, що викликало надзвичайне обурення у присутніх. Розгнівані, українці ледве не почали штурмувати будівлю Верховної Ради. Тисячі людей із криками “Ганьба!” прорвали кордон поліції.

З вікна другого поверху за цим спостерігав Дмитро Павличко і жестами постарався заспокоїти натовп. Після цього він разом з Левком Лук’яненком, Романом Лубківським та іншими депутатами пішли до кабінету голови Верховної Ради та пояснили ситуацію та те, що може пролитися кров.

Тоді Леонід Кравчук, на свій страх і ризик, дав наказ зняти червоно-синій прапор УРСР, лишивши лише синьо-жовтий національний стяг.

Біля стін Верховної Ради почалося справжнє свято: натовп підкидав депутатів Левка Лук’яненка, Дмитра Павличка, Ярослава Кендзьора, присутні співали «Ще не вмерла Україна!».

Над куполом Парламенту синьо-жовтий український стяг замайорів остаточно. Постановою Президії Верховної Ради УРСР 18 вересня 1991 року було формалізовано використання синьо-жовтого прапора у протокольних заходах до прийняття Конституції України. Постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 року йому надано статусу Державного. Остаточно Державний Прапор України затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році.

А тоді, 4 вересня 1991 року, прапор УРСР із серпом, молотом та п’ятикутною зіркою під тиском патріотичних громадян зняли. Його місце зайняв національний синьо-жовтий стяг. Цей символізм, ця боротьба радянщини та українського триватиме не одне десятиліття та не припинилася й понині. Але саме тоді, біля стін Парламенту був закладений остаточний початок нової Української Держави. Синьо-жовтий прапор над Верховною Радою – це новий виток національного відродження України. Віримо, що наш прапор невдовзі замайорить на всіх тимчасово окупованих територіях нашої рідної землі і довіку здійматиметься над головами вільних українців, будучи надійним оберегом нашої свободи і єдності!

Поділитися: