21 лютого - Міжнародний день рідної мови

22.02.2012

"Ласкава, сонячна, грайлива

Прекрасна, дужа, гомінлива,

Вишнева, чиста, росяниста,

Легка, щаслива, промениста,

Осяйна, зоряна, безмежна,

Неподоланна, незалежна!

Шевченкова, моя, Франкова.

Вербова, дивно-калинова,

Велика, горда, неповторна,

Свята, Єдиная, Соборна"

Мова стосується кожної людини, адже науково доведено, що від мови залежить і мислення. У країнах світу люди різняться за своїм менталітетом та світоглядом не тільки через традиції та релігійні переконання, а і в значній мірі завдяки мові, якою вони розмовляють, а відповідно і думають. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може гордитися кожен народ.

Сучасний світ знає, що державність мови є універсальною формою об’єднання людей. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни. Адже лише національна гордість і відокремішність може дати людям повноту життя.

Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше Іваном Нечуєм-Левицьким, Панасом Мирним, Михайлом Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українцями.

З нагоди відзначення Міжнародного Дня рідної мови вітаю усіх з цим святом, і бажаю ніколи не забувати рідної мови!

Любімо і поважаймо рідну мову! Бережімо її як найцінніший скарб, переданий нам нашими предками!

Голова районної державної адміністрації Михайло Негрич

Поділитися: