15 жовтня – Всесвітній день чистих рук

15.10.2024

За науковими даними у людини набагато більше мікробів, ніж самих клітин у всіх органах і тканинах. Переважна більшість мікроорганізмів є в кишківнику, періодично звідти виділяючись, а також на шкірі чи слизових очей, вух, статевих органах, дихальних шляхах. Проте, саме через руки, людина найбільше контактує з навколишнім середовищем. Тому, при недотриманні гігієни рук, мікроорганізми можуть передаватись іншим людям та викликати різні хвороби, переважно - інфекційні. Особливу небезпеку несуть забруднені руки в закладах охорони здоров’я, викликаючи більшість хвороб, які пов’язані з наданням медичної допомоги.

Щорічно 15 жовтня відзначається Всесвітній день чистих рук. До гігієни рук відноситься - миття їх водою з милом, гігієнічна чи хірургічна обробка. Дотримання гігієни рук – найдієвіший метод профілактики хвороб.

Важливо всім проводити миття рук після перебування в громадських місцях, відвідування туалету, догляду за тваринами, перед прийомом їжі. Навчати гігієні рук потрібно з раннього віку.

Мийте руки і будете здоровими!

Поділитися: