14 грудня в Україні – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

20.12.2014

Аварія, що сталася в квітні 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства.

14 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Це була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху. Цей день в Україні відзначається, як День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Серед сотень тисяч українців, хто, не шкодуючи власного життя і здоров’я, боровся зі страшним лихом, допомагав іншим вижити, було чимало наших земляків, які сумлінно виконували покладену на них рятівну місію, виявляючи високий професіоналізм, справжній героїзм та самовідданість. Тисячі співвітчизників завчасно пішли з життя. Чорнобиль ще довго нагадуватиме про себе. Проте суверенна держава Україна робитиме все для того, щоб подібне до цього не повторилося.

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров'я майбутніх поколінь.

З кожним роком рідшають ряди чорнобильців, як уже звично називають людей, яких своїм смертоносним подихом зачепила аварія на ЧАЕС — учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, евакуйо­ваних із зони відчуження, переселених із заражених районів, дітей, які народилися у них.

Радіація не вибирала: вона сліпо накрила своїм лихим крилом і тих, хто був у центрі ядерного вихору, і тих, хто допомагав його упокорити, і тих, хто випадком свого народження проживав поруч в 30-кілометровій зоні і, навіть би здавалося, на безпечній віддалі, вона підступно проникла і в на­ступні покоління. За 26 років від того зловісного дня в Україні передчасно померли 130 тисяч ліквідаторів, на Коломийщині — 124.

Низько вклоняюся усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду, тим, хто зупинив стихію некерованої ядерної реакції і зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. І ці люди – справжні герої, які на все життя стали нам рідними і близькими. А ті, хто відійшов у вічність, залишаються навічно у наших серцях.

Голова райдержадміністрації Михайло Бойко

Поділитися: