1 січня – 115 річниця з Дня народження Степана Бандери

01.01.2024

Сьогодні, 1 січня 2024 року, виповнюється 115 років з Дня народження одного з провідних українських політичних діячів ХХ століття, голови революційного крила Організації Українських Націоналістів Степана Бандери.

Він народився 1909 року на Івано-Франківщині. Його батько був священником греко-католицької церкви та цікавився політикою – був депутатом ЗУНР. Степан Бандера з 13 років був в українській скаутській організації «Пласт», а у 20 вступив до ОУН.

Вже за чотири роки стає керівником – крайовим провідником на західній Україні. Був засуджений за свою політичну діяльність. Вийшов на волю з початком другої світової.

У 1941 році Бандеру знову обирають провідником, на цьому з’їзді ОУН декларує боротьбу за соборну Україну. Того ж року його заарештовують німці та утримують у в’язниці, а потім у концтаборі. Він був ізольований від подій в Україні. Убитий агентом КДБ за допомогою ціаністого калію у 1959 році в Мюнхені.

«Здобути Україну або загинути за неї» – гасло Степана Бандери, що було актуальними у всі часи боротьби Українську державність і свободу, залишається воно таким і досі. Ми досі воюємо за свою ідентичність, самобутність і незалежність, ми досі відстоюємо Україну у боротьбі з «руським міром».

Степан Бандера був і залишається символом звитяги для сотні тисяч українців, які воювали і сьогодні ведуть бої з ворогами України.

Тож сьогодні віддаймо шану цьому великому Героєві України! Незламність його духу, героїзм та самопожертва у нерівній боротьбі за національну ідею – яскравий взірець для нас та майбутніх поколінь українців.

Поділитися: